Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) съобщиха, че са извършили трансфер на памет от един морски охлюв на друг. "Трансплантацията" на памет е станала чрез изнжекция, съдържаща специфични рибонуклеинови киселини (РНК), съобщава EurekAlert.

На охлювите от род Aplysia бил пускан слаб ток през 24 часа, като през 20 минути биолозите 5 пъти докосвали с електроди крака на охлюва. Животните изработили защитен рефлекс - мускулни съкращения, траещи 50 секунди при последващи контакти с електродите. В контролната група реакцията била една секунда.

Изследователите извлекли РНК, която се натрупала в нервната система на охлювите, както от тези, които получили удари с ток, така и от контролната група.

След това 7 от мекотелите, които никога не са изпитвали въздействието на електродите, били инжектирани с РНК от охлювите, изпитали токови удари на "своя черупка". РНК на животните от контролната група също била инжектирана на мекотели без изработен рефлекс.

Оказало се, че инжектирането на РНК от индивидите с изработен рефлекс, довело до развиването на условен реслекс с продължителност 40 секунди у охлювите от контролната група.

Учените установили, че за изработването на рефлекса отговарят неврони, които стават възбудими при наличието на определена РНК. Иследователите смятат, че спомените се пазят в ядрата на невроните, където се активират определени гени и се синтезира съответните рибонуклеинови киселини.

Изследването е публиковано в eNeuro, а учените се надяват то да помогне за връщането на спомените на хора, намиращи се в ранните стадии на болестта на Алцхаймер.