Учени, изследващи мравки, които от 20 години опустошават фауната в югозападните американски щати, откриха техен естествен антидот - патоген, подобен на гъба, който може да помогне да бъде елиминиран инвазивният вид, дошъл от Южна Америка, съобщи АФП.

Резултатите от изследването на специалистите от Университета на Тексас в Остин е публикувано в "Протоколи на Американската академия на науките".

Главният автор Едуард ЛеБрюн заяви пред АФП, че тази гъба вече е помогнала да бъдат изтребени мравуняци и през пролетта ще бъде тествана в Тексас в естествена среда.

Мравките Nylanderia fulva, наричани "луди" заради ератичното им движение, са внесени в САЩ от Аржентина и Бразилия с кораби. Те изместват друг инвазивен вид - "огнени". Нападат животни - скорпиони, змии, гущери, птици, като отделят киселина.

Тя ги предпазва и от отровата на сродниците им. Разрушават екосистемата, но са и напаст за хората - колонизират електросистемите, заради тях изгарят на компютри, климатици, помпи. Реагират само на много токсични продукти.