Учени: Открихме защо е изчезнала цивилизацията на маите | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Учени: Открихме защо е изчезнала цивилизацията на маите
Снимка: Pixabay

Учени: Открихме защо е изчезнала цивилизацията на маите

Причината се крие в царевицата

| Редактор: Стоян Гогов 29 10965

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че отглеждането на царевица от древните маи е довело до изчезването на цивилизацията им, съобщи Физ.орг.

Специалистите са изследвали костите в 50 човешки гроба, открити сред руините на град Кахал Печ в Белиз. Резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че гробовете са ползвани през периода 735 - 400 г. пр. Христа и през периода 800 - 850 г.

Изследователите са установили състава на изотопите в останките колаген, за да разберат какъв е бил хранителният режим на жителите на Кахал Печ. Оказало се, че с годините е нараснал делът на царевицата в дажбите на маите.

Ранните маи са консумирали не само царевица, но и диви растения и месо от животни. Разнообразната храна е осигурила хранителна безопасност по време на многовековни суши, например през периода 300 - 100 г. пр. Христа. Но през периода 750 - 900 г. увеличаването на населението е довело до усилване на зависимостта от царевицата и до по-голяма интензификация на земеделието.

По мнението на учените фактът, че отглеждането на неустойчива към сушата царевица е послужило като основа на обществото на маите, е допринесъл за социално-политическия крах на Кахал Печ.

Развивайки по-голяма зависимост към зърнената култура, майте се изправили пред социален колапс, когато основната им храна се оказала в недостатъчни количества, заради лоши климатични условия.

Учени: Открихме защо е изчезнала цивилизацията на маите

Учени: Открихме защо е изчезнала цивилизацията на маите

Причината се крие в царевицата

| Редактор : Стоян Гогов 29 10965 Снимка: Pixabay

Учени от университета на Пенсилвания, САЩ, са установили, че отглеждането на царевица от древните маи е довело до изчезването на цивилизацията им, съобщи Физ.орг.

Специалистите са изследвали костите в 50 човешки гроба, открити сред руините на град Кахал Печ в Белиз. Резултатите от радиовъглеродното датиране показват, че гробовете са ползвани през периода 735 - 400 г. пр. Христа и през периода 800 - 850 г.

Изследователите са установили състава на изотопите в останките колаген, за да разберат какъв е бил хранителният режим на жителите на Кахал Печ. Оказало се, че с годините е нараснал делът на царевицата в дажбите на маите.

Ранните маи са консумирали не само царевица, но и диви растения и месо от животни. Разнообразната храна е осигурила хранителна безопасност по време на многовековни суши, например през периода 300 - 100 г. пр. Христа. Но през периода 750 - 900 г. увеличаването на населението е довело до усилване на зависимостта от царевицата и до по-голяма интензификация на земеделието.

По мнението на учените фактът, че отглеждането на неустойчива към сушата царевица е послужило като основа на обществото на маите, е допринесъл за социално-политическия крах на Кахал Печ.

Развивайки по-голяма зависимост към зърнената култура, майте се изправили пред социален колапс, когато основната им храна се оказала в недостатъчни количества, заради лоши климатични условия.