Парче от метеорит, намерено миналата година в Алжир, се е оказало по-старо от самата Земя. Според международен екип от учени, фрагментът е част от древна протопланета.

Откритието е описано в нова статия, публикувана в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Специалистите се надяват, че космическата скала може да помогне за получаването на нови знания за най-ранните години на Слънчевата система.

В изследването се посочва, че метеоритът бързо е бил идентифициран като необичаен след откриването му миналия месец май. Причината е, че той изглежда е бил образуван от вулкан. Именно това води до предположението, че е възникнал като част от кората на друга планета.

Сега обаче се посочва, че според радиоактивен анализ на пробата, тя се е образувала преди около 4,566 милиарда години. Това е малко повече от възрастта на нашата родна планета. Ето защо изводът е, че небесното тяло е било част от различен и вероятно вече изчезнал свят.

Все още не е ясно от каква протопланета може да произхожда метеоритът. Но тъй като пробата има древен и любопитен произход, тя със сигурност ще продължи да бъде обект на още анализи.