Спортната марка Asics успя да докаже по технологичен път, че тичането прави хората по-щастливи. Целта на компанията е била да промотира пред потребителите новия си модел маратонки, а изследването е поръчано на Кингс Колидж в Лондон.

Водещият автор на изследването, д-р Брендън Стъбс, проучил връзката между психичното здраве и физическата активност. Той е използвал преносим апарат за енцефалорама от компанията Emotiv.

В експеримента са се включили както професионални спортисти, така и аматьори. Представените цифри са впечатляващи - според тях тичането води до 18% увеличение на способността на участниците да се отпуснат, 28% спад в необмисленото вземане на решения и 29% подобрение в устойчивостта на стрес.

Отчетено е и 58% намаление на признаците на когнитивен стрес, чиито симптоми са тревожност, забравяне и дезорганизация. Експериментът също така сочи към 26% увеличение на скоростта, с която мозъкът обработва данни и 21% подобрение на паметта.

Освен статистиката, изследването на Стъбс е установило, че при аматьорите ползите за психичното здраве от тренировките са по-големи, отколкото за професионалистите. Причината е, че тъй като професионалистите вече са усвоили своя спорт, те трябва да извършват по-малко мозъчна работа, докато са в движение.