Японски учени казват, че култивирани човешки мускулни клетки могат да бъдат презаредени с "мечешки серум".

Екип от университета в Хирошима е изследвал способността на мечките да спят зимен сън за продължителни периоди от време, без да губят мускулна маса, пише Futurism.

Хиберниращите мечки са в покой в продължение на месеци, без да ядат или пият, но въпреки това не губят значителна мускулна маса или сила, когато се събудят. Хората от друга страна трябва постоянно да се упражняват, ако не искат да изгубят мускулната си маса.

"Ние започваме да губим мускулна маса след три седмици бездействие, а продължителните пристъпи на неподвижно лежане без ядене или пиене могат да доведат до сериозни здравословни проблеми или дори смърт", коментират изследователите.

Учените все още не знаят точно какво кара протеините и съединенията в мечите мускули да реагират на хибернация по начина, по който го правят, но отговорът може да бъде ключ към подобряване на качеството на живот на хората.

Японските изследователи продължават работата си по изготвяне на серум, който е химически коктейл от съединенията в мечите мускули. При тестове инжектирането му в култивирани човешки мускулни клетки те са показали много добър резултат.

Учените се надяват да изготвят препарат, който да позволи на човешките мускули да се запазват в добро състояние при продължително обездвижване, пътуване в космоса или дори застоял начин на живот.