Недоловими тътнещи звуци, идващи от недрата на вулкан, могат да предскажат изригването му, за да бъдат предупредени застрашените жители, предават Франс прес и БТА, позовавайки се на международно изследване.

Екип, който изследва "инфразвуците" - звуци с твърде ниска честота, за да бъдат чути от хората, издавани от вулкани като Етна в Италия, е установил, че тътенът на магмата се променя чувствително с наближаването на изригването.

Когато тя експлодира, звуковите вълни се разнасят из кратера и подобно на меден духов инструмент, като тромбон например, се получават определени ноти, обяснява Лейтън Уотсън от университета на Кентърбъри, който е част от международния изследователски екип.

С издигането на магмата в кратера нотите се променят, както при свиренето на тромбон.

Преди вулканът Етна да изхвърли дим и пепел във въздуха през февруари 2021 г., неговата "мелодия" е започнала да се променя.

Чрез определяне кои ноти съответстват на всяко ниво на магмата могат да се направят прогнози за бъдещи изригвания.

Уотсън и екипът от учени, базирани в Италия и САЩ, смятат, че по този начин може да се получи предизвестие няколко часа преди изригването.

Настоящите методи за наблюдение на нивата на магмата включват прелитането над кратера с хеликоптер или изкачването му, за да се направят измервания във вътрешността, като и двете са опасни и скъпи и не могат да се извършват постоянно.

Новият метод изисква сонди, които могат да бъдат поставени на километри от вулкана.

Резултатите от изследването, публикувано в сп. "Сайънтифик рипортс", показват, че все още предстои да се извърви дълъг път, преди прогнозите да станат надеждни. Методът освен това не приложим за всички вулкани.

В допълнение към Етна, Питон де ла Фурнез на остров Реюнион, Килауеа на Хаваите или Вилярика в Чили са кандидати за по-нататъшно проучване.