Учен от Университета на Британска Колумбия в Канада е направил изчисление, показващо че в нашата галактика има максимум 6 милиарда подобни на Земята планети. Алгоритъмът отчита, че 0,18 от екзопланетите около звездите от тип G са земноподобни, съобщава phys.org.

За да се счита за подобна на Земята, една планета трябва да бъде скалиста, приблизително с размерите на Земята и да орбитална около подобна на Слънцето звезда (тип G). Разстоянието от планетата до звездата ѝ трябва да е такова, че водата да може да е в течна форма, а температурите да са подходящи за живот.

"В Млечния ни път има около 400 милиарда звезди, като седем процента от тях са тип G. Това означава, че около шест милиарда звезди могат да имат планети, подобни на Земята в нашата Галактика", споделя изследователя Джейми Матюс.

Обикновено планетите като Земята са трудни за намиране и техниката все още не е станала достатъчно добра. Това се дължи на факта, че звездите като Слънцето са доста големи и ярки, а планетите като Земята се намират на голямо разстояние и са сравнително малки. Последните проучвания обаче показват, че скалистите планети са често срещани, а доскорошният коефициент от 0,02 за наличието на двойници на Земята е твърде нисък.

"Започнах като симулирах пълната популация от екзопланети около звездите, които Кеплер претърси. Отбелязах всяка планета като" открита "или" пропусната "в зависимост от вероятността алгоритъмът ми за търсене на планета да ги намери. След това сравних откритите планети с реалния ми каталог на планети. Ако симулацията даде близко съвпадение, тогава първоначалната популация вероятно е била добра представа за действителното население на планетите, обикалящи около тези звезди", разкрива Мишел Кунимото, която също е участвала в изследването.

В следващите десетилетия човечеството ще се сдобие с по-мощни и способни телескопи, които могат да откриват планети, подобни на нашата, но орбитиращи около звезди от тип G. Сегашната техника позволява откриването им единствено около червени джуджета, където условията най-вероятно са неподходящи за живот.

Много учени останаха развълнувани от резултатът, че в нашата галактика има максимум 6 милиарда планети подобни на нашата. Дори реалният им брой да е по-малък, той все пак би бил внушителен - навярно над милион.

Илон Мъск коментира в Twitter, питайки къде са всички, имайки предвид извънземните цивилизации.

Скорошно проучване хвърли светлина, че е възможно в нашата галактика да има 36 извънземни цивилизации. Големите разстояния биха затруднили неимоверно комуникацията. В средния случай за осъществяването й ще са необходими 17 000 години. Именно това може би е причината все още да не сме осъществили контакт с цивилизация от друга планета.