Отвъд орбитата на Плутон има нещо. Учените отдавна подозират това на база на някои странности в движението на известните ни планети и други небесни тела. Някои спекулират, че става въпрос за хипотетична девета планета, която все още не е открита, но се вижда нейното влияние върху другите обекти.

Подобно нещо не би било прецедент. Всъщност човечеството е предполагало за съществуването на някои от известните планети от Слънчевата система много преди да ги открие - именно по тяхното гравитационно влияние върху останалите.

Двама астрофизици от Университета Дърам и Университета на Илиноис обаче току що направиха много по-любопитна хипотеза за странното влияние. Според тях неизвестният гравитационен обект в нашата Слънчева система не е планета, а ... черна дупка. И дори е възможно около Слънцето да обикалят повече на брой такива гравитационни аномалии.

Предположението, което прави близкия космос едно много по-опасно място, вече е публикувано в статия в сайта arXiv. Според него, движението на Слънцето в галактиката ни може да е привлякло по пътя си една или повече древни черни дупки и те може и до момента да орбитират звездата. За сега обаче няма никакви потвърждения на хипотезата.