Компанията "Virgin Galactic" на предприемача сър Ричард Брансън провежда ключов пробен полет на своя ракетен туристически самолет в събота, съобщи Би Би Си. Това ще бъде първият пилотиран полет на Unity за многократна употреба, който ще излети от специално построения търговски космодрум в Ню Мексико, САЩ.

Целта е туристическите полети да започнат догодина. Места вече са резервирали повече от 600 клиенти, сред тях Джъстин Бийбър и Леонардо ди Каприо. Полетът е първият от три демонстрационни преди влизане в експлоатация. На последния ще бъде и самият Брансън, за да изпробва услугата, която обещава от 16 години.

"Юнити" сега лети с двучленен екипаж- астронавтът от НАСА Си Джей Стъркоу и летецът изпитател на "Галактик" Дейв Макей. Те ще провеждат проверки на всички процедури при експлоатация на космолета.

Фатален инцидент през 2014 г. доведе до разследване и преработка на някои елементи от системата. Напоследък работата се забави и от пандемията на COVID-19.

Преди месеци "Върджин Галактик" показа пътническия салон. Пасажерите ще са в подвижни седалки като средство срещу претоварването. Всеки разполага с отделен екран, на който се изписват данните за полета.

Корабът има 12 прозореца, така че да няма блъскане за гледката, когато гравитацията изчезне. Налице е дори специално огледало, така че туристите да се виждат в състояние на безтегловност.

Корабът ще служи и като тренировъчна база за астронавти.