Астрономите откриха обект, идващ от друга звездна система и движещ се към Слънцето. Това става само две години след като Оумуамуа се превърна в първото открито тяло с междузвезден произход.

Засега новооткритият обект е обозначен като C/2019 Q4 (Borisov). Той е открит на 30 август от базирания в Крим астроном-аматьор Генадий Борисов. По-късно учените правят анализи и определят, че става въпрос за комета с междузвезден произход.

Учените успокояват, че няма никакви шансове "Борисов" да удари Земята - обектът ще премине на милиони километри от нашата планета, но за стандартите в космоса разстоянието въобще не е толкова голямо. Формата и размерите на обекта са в процес на уточняване.

"Това е толкова вълнуващо. Засега сме изоставили всичките си останали проекти и следим C/2019 Q4 (Borisov)", заявява Оливие Ено, астроном от Европейската южна обсерватория пред Business Insider.

Ранните изображения предполагат, че C/2019 Q4 има малка опашка или ореол от прах. Това е отличителна черта на кометите - те са съставени основно от лед, който се нагрява от близките звезди. Това ги кара да изстрелват струи от газ и песъчинки в космоса. Прахът може да направи обекта по-лесен за проследяване от Оумуамуа, тъй като той ярко отразява слънчевата светлина.

C/2019 Q4 се движи към Слънцето с висока скорост и има голяма ексцентричност (наклон, спрямо равнината на Слънчевата система)

Снимка: NASA

Учените разкриват, че това би ги улеснило значително при изследванията на C/2019 Q4. По-голямата яркост ще направи спектроскопия анализ значително по-лесен, а човечеството ще разбере с най-големи подробности за химичния състав на междузвездния си посетител.

"На практика това е все едно пращаме сонда до друга звезда. Този път сме много по-подготвени за проучвания, отколкото когато бяхме при преминаването на Оумуамуа", допълва астронома.

Когато обектът попада в полезрението на телескопа на Генадий Борисов, той все още е извън Слънчевата система. Само след около месец обаче той ще премине доста близо до Юпитер и Марс. Това говори за огромната му скорост - доказателство за междузвездния му произход.

Учените обаче добавят, че предстоят изследвания с космическите телескопи на НАСА - "Спицър" и "Хъбъл", които да определят със стопроцентова сигурност, че C/2019 Q4 (Borisov) има междузвезден произход. Изследователите от обсерваториите по целия свят са почти убедени, че "Борисов" идва от друга звезда. Доказателствата за това са високата му скорост, голяма ексцентричност (наклон, спрямо равнината на Слънчевата система) и неговата посока на движение.