За първи път в историята учени успяха да създадат и да направят изображения на кристал на Уигнър. Става дума за материал, направен изцяло от електрони.

Материалът е теоретично описан още преди 90 години. Досега обаче не беше сигурно дали той може да се получи на практика.

Изследователите са успели да подредят електроните в решетка, подобна на пчелна пита, като ги поставят в електрическо поле между два тънкоатомни слоя волфрамови съединения. Това е невероятно експериментално постижение, което досега е избягвало дори и най-успешните научни лаборатории.

Откритието е подробно описано в статия в списание Nature. Там се посочва, че и други изследователи в миналото са твърдели, че са създавали кристал на Уигнър, но не са предоставяли достатъчно убедителни доказателства за това.

Разработката носи името на унгарския физик и математик Юджин Уигнър, който е получил Нобелова награда за физика за 1963 година. Основният му принос е в областта на симетриите в квантовата механика и изследвания на атомното ядро.