Марсоходът Curiosity е направил някои доста добри снимки на марсианските залези, но те, както и изгревите на Червената планета имат бледо син цвят.

Вижте снимки от залезите на Марс >> >> >>

На първо място, Слънцето на Марс изглежда по-малко, отколкото на Земята и причана за това е много лесно обяснима. Разстоянието от нашата звезда до Червената планета е 227 900 000 км, а от Слънцето до Земята е - 149 600 000 км.

Така светлината, достигаща на повърхността на Марс при слънчев ден там, е сравнима с тази достигаща до повърхността на Земята при средно облачен ден тук. Не трябва да се забравя, че на Марс също има облаци и пясъчни бури, така че количеството светлина може да бъде и по-ниско.

Но да се върнем на залезите и изгревите. Атмосферата на Марс е много по-тънка от тази на Земята, но за сметка на това е наситена с финни прахови частици. Тези частици са толкова малки, че размера им е съпоставим с дължината на светлинната вълна.

През деня те поглъщат синята част от спектъра на слънчевата светлина и небето на Марс има такъв червеникав оттенък. Когато Слънцето е ниско на хоризонта - при залез и изгрев, светлината изминава много по-дълъг път през атмосферата, а в следствие на това се получава тъй нареченото Релеевското разсейване на светлината. Но на Червената планета именно синята светлина се разсейва по-силно - в следствие на това залезите и изгревите там са сини.

Всъщност Релеевското разсейване на светлината е основният фактор, отговорен за оцветяването на атмосферата на дадена планета. Заради него, ако стоите на Венера, небето ще има жълто-зеленикав цвят, на Земята - син, на Марс - оранжевеещ, а на Титан - жълт.