Честотата и продължителността на сушите ще продължи да се увеличава заради промените в климата, дължащи се на човешка дейност, като недостигът на вода вече засяга милиарди хора по света, предупреди доклад на агенция на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Според Агенцията на ООН за борба с опустиняването, която е домакин на конференция в Абиджан, около една трета от световното население - 2,3 милиарда души, вече са изправени пред недостиг на вода. Очаква се броят им да се удвои до 2050 г.

Макар и да няма регион без суши, според доклада най-засегнатият континент е Африка. Северна и Южна Америка, Индия и Австралия също са посочени като зони на безпокойство - сегашно или бъдеще.

Продължаващата опустошителна суша в Африканския рог е посочена като една от "драматичните последици" на промените в климата. На континента е имало 134 суши през миналия век, като повече от половината са били в Източна Африка.

Главният учен на агенцията Барън Ор каза пред Асошиейтед прес, че светът трябва да е по-активен в справянето с бедствията, свързани със сушите. Според него са необходими преки инвестиции за изграждане на устойчивост.

В Индия БВП от 1998 г. до 2017 г. е намалял с 5 процента заради сушите, а селскостопанското производство в Австралия е спаднало с 18 процента от 2002 г. до 2010 г., пак заради тях. Там се очакват се повече пожари, като тези през 2019 г. и началото на 2020 г., които бяха предизвикани от липса на валежи.

Същото важи за Амазония. Според авторите на доклада 16 процента от останалите гори в района ще изгорят до 2050 г., ако обезлесяването продължава по същия начин.

С правилните мерки обаче недостигът на вода по света може да бъде ограничен.