В днешно време умните джаджи стават все по-умни и все повече на брой. По-мощният хардуер и усъвършенстван изкуствен интелект ги правят по-полезни за нас. Или поне така е на теория. На практика се оказва, че често сме заобиколени от джаджи, от които нямаме особено голяма полза.

Дали животът ни би станал по-добър с умен тостер или хладилник, свързан с интернет? В морето от умни джаджи обаче има и такива, от които ползите са наистина големи. Днес ще ви запознаем именно с такова устройство.

Новият умен часовник на Huawei е способен да промени коренно ежедневието ви. Защо? Защото Huawei Watch GT Runner е часовник за бегачи, който превръща спорта и отслабването в детска игра.

Вижте как изглежда Huawei Watch GT Runner >> >> >>

Още от името става ясно, че устройството е насочено към воденето на по-здравословен и физически активен живот. Именно конкретните и измерими ползи превръщат Huawei GT Runner в един от най-смислените и добри подаръци, които може да си направите.

Дизайн

Huawei са едни от световните лидери в умните часовници и това се разбира още от отварянето на кутията на GT Runner. Въпреки спортната си философия, часовникът идва с неповторим стил. 

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Дисплеят е 1.43-инчов AMOLED с резолюция от 466 x 466 пиксела. Благодарение на добрите си нива на яркост и своя алгоритъм, екранът никога няма да е тъмен, дори да стоите под пряка слънчева светлина.

Екранът е обграден със солидна титаниева корона с тъмносив - карбонен цвят. От дясната страна се намират двата бутона за контрол на функциите. Те са много респонсивни и приятни за ползване, но мнозинството от функциите се управляват и от сензорния дисплей.

Шасито е от издръжливи полимерни влакна, екранът е защитен от счупване и надраскване, а цялата конструкция е много здрава, като междувременно тежи под 40 грама! Часовникът е сертифициран по стандарта за водоустойчивост 5ATM, което означава, че издържа потапяне до 50 метра дълбочина. IP68 сертификатът пък гарантира, че устройството е напълно защитено от проникване на прах.

Цялостният дизайн е много умен, защото позволява свободно циркулиране на въздуха. По този начин ръката ви няма да се запотява при тренировки.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Часовникът идва и с много удобна силиконова каишка с антибактериални свойства, но ако тя не ви харесва, то разнообразието е почти безгранично. Причината за това е, че Huawei Watch GT Runner е съвместим с мнозинството от 22-милиметрови каишки на пазара.

Само няколко минути с часовника на ръка са достатъчни, за да разберем няколко важни факта.

Huawei Watch GT Runner изглежда много добре, лек е и е изключително удобен за носене. Каишката идва с доста дупки, а в кутията е включена и допълнителна по-дълга. Така сте подсигурен, дори да имате по-голяма ръка.

Батерия

Прекарвайки повече време с новия умен часовник на Huawei, научаваме и детайлите за него.

Батерията ни впечатли изключително много, защото успя да издържи цели две седмици на работа. При супер интензивна употреба имате гарантирани 7 дни на автономна работа. Това е несравнимо повече спрямо конкурентите на Huawei.

Представеният през септември 2021 година нов часовник на Apple - Apple Watch Series 7 издържа по-малко от ден при интензивна употреба, а максимумът, който може да се изстиска от батерията при много пестене е само ден и половина.

Постижението на Huawei е още по-впечатляващо предвид факта, че часовникът е лек и удобен за носене!

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

В комплекта на GT Runner е включено компактно зарядно, с което много бързо може да напълните литиево-полимерна батерия с капацитет от 455 mAh. Така за месец употреба ще ви се наложи да свалите часовника от ръката си само за няколко минути.

Huawei Watch GT Runner поддържа и безжично зареждане.

Свързаност

Часовникът се сдвоява с телефона ви по най-лесния възможен начин. При това свързването е еднакво за всички видове смартфони и операционни системи. Необходимо е само да изтеглите приложението Huawei Health, което е налично в Google Play, App Store и AppGallery. От приложението сканирате QR кода на часовника и вече сте свързани.

От Huawei препоръчват за потребителите с Android да изтеглят AppGallery и оттам да свалят Huawei Health. По този начин ще получават най-бързо необходимите ъпдейти.

Връзката става посредством Bluetooth 5.2 и е много силна и стабилна.

Чрез смартфона може да записвате нови приложения и циферблати, както и да следите по-лесно дневните си показатели. След като е свързан с телефона, часовникът ще ви информира за съобщенията, които сте получил в социалните мрежи, SMS и други месинджър приложения.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Huawei Watch GT Runner идва с вграден микрофон и високоговорители, така че ще може да приемате обаждания и да провеждате разговори директно от часовника.

Новият часовник на Huawei може да се свързва и с безжични слушалки и тонколонки, като благодарение на своята вътрешна памет от 4GB вие може да запишете 500 песни на него. Така музиката ще е до вас, дори да не носите телефона си.

Възможности

Няма да е пресилено да наречем Huawei Watch GT Runner най-добрият умен часовник за спортисти, появявал се до сега. За това са виновни не само батерията и дизайна, но най-вече способностите на устройството.

Подобно на останалите модели на пазара, GT Runner включва сензор за измерване на пулса, на наситеността на кръвта с кислород, компас, барометър и GPS. По-високите му възможности се гарантират от изкуствения интелект и интегрираните режими. 

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Новият часовник на Huawei идва с NFC възможности, така че с него може да ползвате и умни портфейли и приложения за плащане.

Например, благодарение на новия PPG 5.0 модул измерването на пулса е станало много по-точно. Специален алгоритъм пък обучава часовникът да премахва страничния шум при движение. Това прави измерването на всички показатели по-точно при интензивен спорт. Светлинният сензор за измерване на нивото на кислород също е подобрен значително и е станал много по-точен и прецизен, а разсейването от външни фактори е елиминирано.

Точността на измерване е сходна с тази на професионалните медицински уреди.

GPS позиционирането е станало ултра прецизно, благодарение на промени в дизайна и антената. Подобрението е с цели 135%. Всъщност, часовникът работи не само с GPS, а с всички от 5-те сателитни позициониращи системи - американския GPS, китайския Beidou, руския GLONASS, европейския Galileo и японската QZSS. В резултат на това маршрутът при спортуване се проследява много по-точно. Прецизното измерване е особено полезно при спортове като бягане на дълги разстояния, колоездене, ориентиране и туризъм в планината.

Huawei е изключително добър за хора с по-голям интерес към бягането и спорта

Снимка: Huawei

Не е нужно да отбелязваме, че изгубването в непознати местности става много по-трудно.

GT Runner има функция да споделете любимите си маршрути за бягане и получавайте препоръчани маршрути от приятели. След като начертаете маршрута си, можете да го изследвате. Ако пътят ви е непознат, то може да ползвате функцията за обратно връщане, за да се върнете безопасно у дома.

На практика рекордната точност в системите за позициониране позволява най-прецизното проследяване на вашата тренировка.

За туристите е много полезен и вградения барометър. С него получавате незабавни сигнали в реално време за идващо лошо време спрямо точното ви местоположение. Съчетано с прецизния компас и сателитно позициониране часовникът на Huawei е в състояние да ви предпази от доста неприятни ситуации в планината.

Часовник за бегачи

GT Runner е много силно фокусиран върху бягането. Умният часовник следи индекса на способността ви за бягане или Running Ability Index (RAI). Какво означава това?

Снимка: Huawei

Часовникът измерва нивото на натоварване и ефективността на техниката на бегача. Алгоритъмът отчита данните за пулс, темпо, разстояние, честота, аеробно/анаеробно натоварване и други данни, които обобщава в този индекс. Когато бягате в парка или тренирате за маратон, индексът RAI е най-точното мерило за вашите способности. По-високият RAI означава по-добри резултати.

След всяко бягане, вие може да следите вашия RAI, като така ще отчитате напредък или необходимост от още тренировки. Чрез този индекс вие може в реално време да усетите напредъка от своето бягане.

Освен това Huawei сравнява вашия индекс с резултатите на други потребители и го класира. Така например, може да разберете от какъв процент от бегачите сте по-добри.

Ето как би изглеждал нагледно индексът. Дължината на един маратон е стандартизирана на 42.195 километра. На 16 септември 2018 година кениецът Елиуд Кипчоге поставя световен рекорд, пробягвайки това разстояние за 2 часа 1 минута и 39 секунди. В този случай RAI коефициентът е 85.3. Атлети от световно ниво могат да пробягат един маратон за средно 2 часа и половина, което прави RAI коефициентът от 68.7. Ако избягате един маратон за 3 часа, то RAI коефициентът ви ще е 56.4, а ако го избягате за 4 часа - 40.7.

GPS спсобностите на новия часовник на Huawei са водещи в класа си

Снимка: Huawei

Зад тези числа обаче се крият набор от комплексни показатели, които с правилните тренировки вие може да подобрите. Освен да отмерва часовникът на Huawei ви напътства именно кой е най-бързият и лесен път към прогреса. На практика на ръката си имате личен треньор, който е до вас 24/7.

Професионалната тренировъчна система за бягане HUAWEI TruSport предоставя задълбочен анализ за интензивността на тренировката, нейния обем и времето за възстановяване.

Благодарение на това, както и на индивидуалната програма (Individual Periodical Science Training Programme) всеки потребител може да постигне максимума в преследване на целите си.

AI Running Coach научно анализира данните от тренировките ви през седмицата, като автоматично коригира графика ви за бягане за следващата седмица, така че винаги да постигате добър напредък. В приложението Huawei Health пък бързо може да откриете колко близо сте до постигането на желаното от вас физическо състояние.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

За да постигнете целите си за бягане, трябва да тренирате не самоздраво, но и умно. Тук часовникът отново се оказва незаменим помощник. С функцията Weedly Training Load научавате подходящото време за почивка след сесия с висока интензивност и колко е оптималното ви време за трениране.

GT Runner е уникален с научния си и индивидуален подход към всяка тренировка и всеки един потребител. Часовникът точно ви демонстрира какво е физическото ви състояние и ви дава план как да го подобрите.

Часовникът, с който ще свалим килограми

Благодарение на своите възможности Huawei Watch GT Runner е часовникът, с който най-лесно може да свалите килограмите. Това е така, защото спортуването се доближава до компютърна игра, в която лесно следите резултатите си и всеки ден се борите да поставите нов рекорд.

За по-здравословният живот помагат и множеството тренировки и упражнения, включени в часовника. Включени са както обичайни спортни дейности, като каране на колело и плуване, така и по-екстремни, като каране на ски. От Huawei са обърнали и голямо внимание на спорта на закрито, така че часовникът е идеален и за хората трениращи във фитнеса.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Общият брой на поддържаните спортове е над 100.

Huawei Watch GT Runner има функцията на интелигентен асистент и личен треньор. Умният часовник може да изготви ефективен тренировъчен план, базиран на целите, които сте си поставили. След тренировка изкуственият интелект пренастройва плана спрямо вашите възможности, откривайки най-ефективният и здравословен начин към постигането им.

Благодарение на функцията Real-Time Voice Trainer часовникът може да ви дава гласови съвети, с които да подобрите тренировките и физическите си възможности.

Крайният резултат е, че вие ще се сблъскате с най-оптималното за вас натоварване, а всяка следваща тренировка ще се отразява на вашия план, който не остава статичен.

Много полезен и потенциално животоспасяващ е фактът, че часовникът ви известява, ако открие аномалия в показателите, които следи. Става дума за честота на сърдечния ритъм, сатурация на кръвта с кислород и други здравни параметри.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Анализът на качеството на съня, което часовникът на Huawei извършва също е по-добро, спрямо мнозинството от умни часовници на пазара.

Много удобен е и специалният спортен циферблат, който ви информира за нивото на надморска височина, времето на вън, въздушното налягане и ви дава ценни данни за вашите показатели.

Ексклузивният циферблат показва данни за тренировъчно натоварване, RAI, времето за възстановяване, метеорологични данни и може да бъде персонализиран според конкретните нужди и предпочитания на трениращия.

Предлагане

Huawei Watch GT Runner е една от най-добрите джаджи, защото е насочена изцяло към подобряването на физическото ви и здравословно състояние. А кой не иска да живее по-хубаво и качествено?

Устройството вече е широко достъпно у нас и може да се закупи в търговската мрежа на Yettel, Технополис, Техномаркет, Зора, партньорите на дистрибутора Поликомп и оторизирания онлайн магазин huaweistore.bg. Препоръчителната цена на новия умен часовник на Huawei е 579 лева. Повече информация за него може да откриете тук >>>

*В материала има продуктово позициониране