В днешно време смарт часовниците са много повече от моден аксесоар или любопитна джаджа, с която да се похвалим пред приятелите си. Истината е, че за последните години възможностите им са нараснали значително. В следствие на очакванията на потребителите за все по-големи иновации при смарт часовниците, вече можем не само да видим колко крачки сме направили, колко калории сме изгорили в края на деня и какъв ни е пулсът, а да се "състезаваме" всеки ден със себе си, за да сме в по-добра физическа форма и в отлично здравословно състояние.

Благодарение на "умните" часовници днес можем да проверим лесно наситеността на кръвта ни с кислород, да разберем как сме спали през нощта, да си направим ЕКГ, да си измерим кръвното налягане и още куп интересни възможности. Те могат тотално да преобразят деня и дори външността ни. Ще попитате - Как?

Последното поколение смарт часовници залагат много повече на спортните дейности, като по този начин ни насърчават да подобрите своята форма.

Някои устройства са по-функционални от други, а днес ще ви запознаем с един от лидерите на пазара, който е спечелил своето водещо място, благодарение на големите си възможности.

Новите умни часовници на Samsung

Samsung представи своите нови "умни" часовници Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic по-рано тази година. Към днешната дата смело можем да твърдим, че това са топ джаджите на 2021 година.

Аз имах възможността тествам Galaxy Watch4 Classic и сам да открия какъв набор от функционалности предлага той. Часовникът е много солиден, като конструкцията му е от неръждаема стомана.

Вижте как изглежда Galaxy Watch4 Classic >> >> >>

Предлага се в два размера - 42 мм и 46 мм. И в двата случая екранът е Super AMOLED, а размерите му са съответно 1.2 и 1.4 инча. Дисплеят е предпазен от защитното покритие Gorilla Glass DX.

Комбинацията от метал и специално покритие правят часовника почти неунищожим. Дисплеят издържа на надрасквания, а освен това има военен сертификат за издръжливост MIL-STD-810G. Какво значи това?

Galaxy Watch4 Classic

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

В тестовия си период Galaxy Watch4 Classic е изпускан 26 пъти от всяка страна върху твърда повърхност от височина 1.2 метра без да се регистрират повреди. Часовникът е защитен от прах, пясък и кал. Военният сертификат е гаранция за надеждност и здравина. Наличието на този военен сертификат е белег, че Galaxy Watch4 Classic е часовник за спортисти и физически активни потребители. Той няма да ви предаде, дори да тръгнете на поход в планината при неблагоприятни условия.

Управлението на часовника става чрез въртящата се около дисплея корона. Така дизайнът е не само по-изчистен, но и по-удобен. За да улеснят потребителите си, Samsung са добавили още възможности за управление с жестове и глас.

Процесорът е 5-нанометров двуядрен Exynos W920. Първият с такава мощ досега! Оперативната RAM памет е 1.5GB, а свободното вътрешно пространство е 16GB. Тази мощ позволява на часовника да поддържа редица функции. Батерията пък може да издържи до 40 часа с едно зареждане при активно използване и поддържа бързо зареждане.

Galaxy Watch4 Classic

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Новият умен часовник на Samsung може да измерва кръвното ви налягане и да ви прави ЕКГ. Следенето на сатурацията с кислород на кръвта също е възможно, но почакайте.. предложенията на Samsung не се ограничават до тук.

Компанията е интегрирала 3-в-1 BioActive сензор.

Благодарение на него смарт часовникът може направи биоелектрически импеданс анализ, в следствие на който да анализира структурата на тялото ви и да проследи параметри като телесни мазнини, скелетна мускулна маса, съдържание на вода в тялото и др. Часовникът не просто следи съня, но дава информация и за това кога и дали хъркате.

Сензорът следи всички тези параметри в реално време и позволява да наблюдавате прогреса си при тренировки или диети.

Galaxy Watch4 Classic

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Няма да е пресилено ако кажем, че Galaxy Watch4 Classic може да подобри вашата физическа форма.

Спорт и здраве

Работата от вкъщи и социалната изолация попречиха на много от нас да бъдат активни навън. Това е предпоставка за по-застоял начин на живот, който със сигурност влияе и на здравето ни. Samsung, от своя страна, създаде часовници, насочени именно към подобряването на живота на своите потребители.

Новият Galaxy Watch4 Classic разпознава извършваната физическата дейност, което позволява по-верни данни. Напомня ви, ако по-дълго останете в седнало положение, да станете и да се раздвижите или да се поразходите навън. Устройството поддържа повече от 90 вида тренировки и различни видове спорт. Всеки режим прецизно следи как се справяте, какъв е напредъкът ви и какви калории изгаряте.

Galaxy Watch4 Classic

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Galaxy Watch4 Classic крие и още едно ключово предимство. Часовникът позволява организирането на забавни състезания с приятелите ви чрез платформа за съобщения и информация в реално време. Това не само ще ви мотивира да спортувате повече, но и прави тренировките по-забавни - изпълняването на определени цели носи наградни значки и точки.

Крайният резултат е, че с Galaxy Watch4 Classic бързо може да подобрите своята форма.

Часовникът-портфейл

Предимствата на Galaxy Watch4 Classic не свършват дотук. Часовникът може да замени вашето портмоне. Това става благодарение на Google Pay, който може да инсталирате само с няколко стъпки.

На практика Gооglе Рау е дигитален портфейл. В него може да въведете данните на картата си, след което да правите сигурни и бързи бeзĸoнтaĸтни плащания на ПОС терминали или oнлaйн. Това, което ви съветваме да направите преди това, е да се свържете с банката си и да попитате дали поддържа този начин на плащане.

Galaxy Watch4 Classic

Снимка: Samsung

Ако досега сте ползвали дигитален портфейл на телефона си, то часовникът на Samsung има същите способности, но е по-удобен, защото е винаги на ръката ви.

С часовниците от серията Galaxy Watch4 може да резервирате пътувания, да плащате в ресторанти, да купувате билети - възможностите са огромни, а за всичко това не ви е нужен портфейл или карта.

Както може би се досещате, това е много добро решение за финансовата ви сигурност, защото по този начин между парите ви и потенциалните измамници има още една преграда - дигиталният портфейл.

Google Pay предпазва данните Ви за плащане с няколко слоя за сигурност, като използва една от най-съвременните инфраструктури за сигурност в света, за да защитава профила Ви. Когато плащате в магазини, Google Pay използва криптиран номер вместо номера на реалната Ви карта, за да защити данните за нея.

Така парите ви стават недостъпни за недоброжелатели.

Огромна палитра от приложения

Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic се открояват като едни от най-практичните умни часовници на пазара заради операционната система Android Wear OS и възможността да изтегляте множество приложения. Тегленето и инсталирането пък става изключително лесно - избирате оптимизирани за часовника приложения от Google Play, теглите ги на телефона си, а те автоматично се инсталират и на вашия смарт аксесоар.

Например може да изтеглите YouTube Music на своя часовник. След това го свързвате с безжичните си слушалки и можете да слушате музика по време на спорт.

Така едновременно се наслаждавате на любимите си песни или подкасти и следите физическата си активност. А необходимостта да държите смартфона в ръката си или в джоба отпада, което прави спортът още по-приятен.

Galaxy Watch4 Classic

Снимка: Samsung

Може да използвате и Strava - най-популярното приложение за бягане и каране на колело.

Ако пък сте навън и чуете някоя песен, която ви хареса, то може веднага да се възползвате от Shazam на часовника си, за да научите коя е тя.

Полезни приложения като Google Мaps също са достъпни от вашата китка.

Чрез Google Play вие имате възможността да се възползвате от огромна палитра от приложения и да персонализирате своя Galaxy Watch4 по най-добрия за вас начин.

В този ред на мисли, похвали заслужават и богатите тапети за циферблата.

Благодарение на своята атрактивна цена и големи възможности Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic на Samsung са часовници, които ще продължат да владеят пазара и през 2022 година.

Този месец Samsung предлагат много гореща оферта. До 28 ноември може да се сдобиете с Galaxy Watch4 и Galaxy Watch4 Classic на половин цена. За да се възползвате от специалното предложение на търговските партньори на Samsung, трябва да закупите избран смартфон до края на кампанията и ще получите 50% отстъпка за смарт часовник от серията Galaxy Watch4.

Galaxy Watch4 Classic

Снимка: Samsung