Руските инженери работят по нова военна екипировка, поръчана от Министерството на отбраната (МО). Работното име на военната униформа е "Ратник-3". Костюмът ще бъде представен пред публика в края на 2017 година.

"Решихме да използваме принципа на конструктора "Лего", обяснява Олег Фаустов, главен инженер на Централния научен институт по прецизна техника, цитиран от в. "Руски дневник".

Вижте как изглежда "Ратник-3" >> >> >>
"Към основния набор от елементи по всяко време ще бъде възможно свързването на устройства, необходими на представителите на едни или на други войски. Тоест, ние създадохме униформа, в която всеки войник ще се чувства комфортно", разяснява Фаустов.

Към основното оборудване ще бъде възможно да се свържат около 60-70 елемента и поотделно за всеки войник да се комплектуват оръжия и оборудване. "Ратник-3" ще започне да се използва след около 15 години.

"Очаква се екипировката да се състои от брониран шлем с интегрирана система за прицелване, защитна броня, контролни и комуникационни системи, модулни с елементи за засилена балистична защита, защитни обувки, гранатомет и екзоскелет", уточнява ръководителят на института Дмитрий Семизоров.

Новият екип е продължение на вече развития костюм "Ратник". Той имаше десетки елементи, които не си взаимодействаха, а понякога си влияеха взаимно. Инженерите работиха и по втори проект "Ратник-2", който така и не беше завършен. Според тях "Ратник-3" няма да има същите недостатъци.

Според Семизоров всяко ново поколение оборудване "Ратник" има по-малка маса, по-добри технологии и нови функции.

Частта от оборудването екзоскелетът е специална рамка, която позволява на човек да се движи много по-бързо, като носи едновременно около 100 кг товар.

За новия костюм инженерите са създали два вида екзоскелета. Те вече са преминали първоначалните тестове и се управляват от двупосочен невроинтерфейс. Той позволява на машината да получава сигнали от тялото и да реагирате на тези сигнали чрез "стягане" или "отпускане".

Друга иновация - система за разпознаване "свой-чужд", вградена в бронирания шлем.

Шлемът също така ще бъде оборудван със система за оценка на физиологичното състояние на войника, а целият боен костюм разполага с функция за климатична "настройка", т.е. ще бъде в състояние да предпазва от температурни промени.

"Сега костюмът е предназначен за температури от -50 до +50 градуса по Целзий", казва Олег Фаустов.

"Има летни, междинни и зимни версии на оборудването. В бъдеще ще изградим система, която ще анализира състоянието на военнослужещия и ще го затопля и охлажда. Засега специално внимание се отделя на радиационната, химичната и бактериологичната защита и защитата от електромагнитно излъчване", продължава Фаустов.

Костюмът ще бъде оборудван и със система за медицинска помощ в случай, че войникът е ранен.

Комплектите за войници на бъдещето започнаха да се развиват в началото на 1970-те 1980-те години на миналия век. До началото на това десетилетие, ултрамодерни бойни костюми вече имат Съединените щати, Великобритания, Германия, Филипините, Китай, Обединените арабски емирства и Япония. Първата руска разработка на КСБ "Ратник" бе тествана през 2012 година.