Двете групи стартираха #OpPayPal (или операция PayPal), в която призоваха потребителите да закрият сами сметките си в платформата, която отказва да обработва дарения за сайта WikiLeaks през декември миналата година, съобщи "Дневник".

Малко след старта на операцията обаче британските власти обявиха, че са заловили една от основните движещи сили на LulzSec - хакер, подвизаващ се с името Topiary и действащ като говорител на групата, която според собствените й публикации се състои от 6 членове. Акцията е част от международните действия срещу хакерските групировки, които започнаха в началото на седмицата и доведоха до над 20 ареста в САЩ, Великобритания и Холандия.

Двете хакерски групи излязоха с общо съобщение в сряда, с което призоваха потребителите по цял свят да закрият сами сметките си в PayPal. Като причина те посочват факта, че компанията "продължава да задържа средствата, предназначени за WikiLeaks, фар на истината в този тъмен свят", пише в призива на организациите, които стоят зад едни от най-големите хакерски атаки от последните няколко месеца.

"PayPal измива ръцете си от всяка вина и окуражава и помага на правоприлагащите организации да залавят участниците в движението AntiSec (кампания, която Anonymous и LulzSec стартираха срещу действията на големите корпорации и правителствата по света - бел. авт.)."

Услугата за онлайн разплащания се използва от над 100 млн. потребители по цял свят. Операцията по убеждаването на потребителите доброволно да закрият сметките си в PayPal бе координирана предимно през микроблогинг услугата Twitter.
През последните 2 дни тя е затрупана със свидетелства под формата на снимки или прости реплики, че различни хора са се отказали от услугите на компанията. Но официални данни колко са закрилите сметките си след акцията, както и дали тя е нанесла някакви реални щети на PayPal няма.

Последователите само на LulzSec обаче са над 350 хил. души. Кампанията бележи и стъпка встрани от обичайните за Anonymous и LulzSec действия, чиято стандартна практика е блокирането на сайтове на големи компании, кражбата на информация от тях и публикуването й в интернет.

В края на миналата година Anonymous блокира сайтовете на двата най-големи оператора на дебитни и кредитни карти в света - Visa и MasterCard, които също отказаха да обработват транзакции за WikiLeaks. Сред засегнатите от действията на хакерите през последните месеци са сайтовете на ЦРУ и Сената на САЩ, британската Агенция за борба с организираната престъпност и компании като AT&T, Sony и др.

Двете групи хакнаха дори сайта на британския таблоид Sun и публикуваха фалшива информация, че собственикът му - медийният магнат Рупърт Мърдок - е бил открит мъртъв след разразилия се скандал с друг негов вестник - News of the World.