Общо 49% от експерти в ИТ индустрията очакват в рамките на десетилетието технологията да отслаби основните характеристики на демокрацията. Това показват резултатите от проучване на Pew Research Center сред 1000 души в бранша.

В проучването са участвали предприемачи, изследователи, разработчици и други експерти. Те са дали писмени коментари по темата, като повечето есперти смятат, че рисковете могат да се намалят, ако се действа навреме.

От Pew коментират, че извадката не е представителна, но показва настроенията в бранша. Едва 33% от участниците в проучването очакват технологиите да помогнат на демокрацията, а 18% не смятат, че ще има осезаеми промени.

Основното притеснение е, че ръстът на фалшивите новини, манипулираните снимки и клипове ще влошат информационната среда в интернет. Това може да доведе до претоварване на хората, рушене на тяхното доверие и желание да участват в демократични процеси. По-оптимистичните анкетирани очакват, че хората ще се адаптират и ще се измислят ефективни решения на проблемите.