Базираната в Калифорния компания Archer Aviation обяви, че нейният прототип на петместно аеротакси Midnight е извършил за първи път ключова маневра във въздуха при преминаване от вертикален към хоризонтален полет. По време на маневрата всичките шест двигателя на аеротаксито, разположени в предния край на крилата, правят завой на 90°. Това е изключително сложно и рисковано технологично решение, с което въздушното такси на компанията се справя успешно.

Както можете да видите във видеото, което споделяме с вас, летящият прототип успешно изпълнява маневра в двете посоки, както чрез завъртане на двигателите в полет до хоризонтално положение, така и чрез връщането им обратно за вертикално кацане. Схемата на конвертоплана позволява да се изпълняват вертикални маневри и да се преминава към хоризонтална ориентация на двигателите с опора на крилата. Това е идеално за аеротакси, което трябва да вземе пътници от малка площадка в градска зона и след това бързо да ги транспортира до местоназначението им.

Аеротаксито на Archer Aviation се счита за едно от най-тежките в зараждащата се индустрия. На борда му има пилот и четирима пътници. Компанията вече е сключила редица предварителни споразумения за доставка на машините със започването на търговска експлоатация на машината. Интерес към "Арчър" има и от страна на военните като превозно средство за доставка на екипи за специални операции.

Наскоро компанията получи сертификат от FAA за разрешение да превозва хора. Това ще й позволи да започне летателни тестове в пилотиран режим до края на годината. Към момента тя работи по получаването на типов сертификат за масово производство на въздушното такси, което се очаква през 2026 година.