САЩ забраняват продажбата в страната на антивирусните компютърни програми, създадени от мултинационалната компания Kaspersky Lab, която е основана в Русия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В съобщение на американското министерство на търговията се посочва, че Kaspersky Lab създава риск за националната сигурност на САЩ заради "агресивните практики на руското правителство в сферата на киберсигурността" и поради неговите възможности да влияе на дейността на софтуерната компания и да я ръководи.

Kaspersky Lab няма да има право да продава софтуер в САЩ или да предлага актуализации на своите компютърни програми, които вече се използват от клиенти на компанията. Те ще трябва да намерят "алтернативни" решения, за да осигурят своята киберзащита, посочва министерството на търговията във Вашингтон.

Продажбата на софтуера на Kaspersky Lab в САЩ ще бъде забранена от 20 юли. Компанията ще има право да предлага актуализации на компютърни програми до 29 септември.

В САЩ от 2017 г. е в сила забрана за инсталиране на държавни компютърни системи на програмни продукти, създадени от руската компания.

В Германия Федералната служба за информационна сигурност (BSI) предупреждава, че използването на софтуер, създаден от Kaspersky Lab, представлява риск, припомня ДПА.

САЩ бе един от най-големите пазари за Kaspersky Lab, а загубата му ще срине позициите на компанията. Kaspersky Lab продължава да е една от най-популярните компании за антивирусни решения, като пазарния ѝ дял е около 17%.