Руски хакери са причинили анулирането на повече от 1000 операции в британското национално здравеопазване и 2000 прегледи чрез атака срещу Патологичната служба в Лондон, съобщи вестник "Таймс".

Киберпрестъпниците от групата Qilin, която обикновено иска откуп, са хакнали на 3 юни Synnovis - лаборатория, която предоставя тестове за пет болници и общопрактикуващи услуги в столицата, предаде БНР.

Атаката е парализирала компютърната системата на компанията, блокирайки дигиталното поръчване на тестове и предоставянето на резултатите. Тестовете често са предпоставка за прием в болница и операции. От националното здравеопазване съобщиха, че 1134 процедури и 2194 амбулаторни прегледи са били отложени в редица от най-големите и най-натоварени болници в Лондон.

Лекарите са били предупредени, че пълното възстановяване на услугите може да отнеме доста време, чак до септември. Кръвопреливането е една от най-засегнатите процедури.

Qilin е поела отговорност за хакерската атака и е публикувала известие на своя сайт със заплаха да публикува данни, взети от Synnovis на 20 юни. Твърди се, че хакерите са поискали 50 милиона долара за деблокиране на компютърната системата и връщане на откраднатите данни.

"Блумбърг" цитира хакерите, че атаката им е била оправдана, тъй като е отмъщение за участието на британското правителство във войни, без да се уточнява кои точно.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО