Ново изследване твърди твърди, че само с Zoom аудио, изкуственият интелект може да декодира звуци от натискане на клавиши със стряскащи 93 процента точност. На практика алгоритъмът знае какво пишете само по шума от клавиатурата.

Това е зловещо откритие и последиците за киберсигурността биха били огромни. Екипът от британски учени подчертава повсеместно разпространение на персонални устройства, оборудвани с микрофон. Това на свой ред може да породи нова вълна от насочени към аудиото кибератаки. С помощта на алгоритъм хакерите могат да придобият вашата парола и поверителни данни само с подслушване.

Притесненията на изследователите не са излишни. Микрофоните наистина са навсякъде - смартфони, телевизори, умни джаджи с гласов контрол, гласови асистенти, компютри и какво ли още не.

На теория е достатъчно хакването на вашия умен телевизор с дистанционно с микрофон, за да се подслушва какво пишете по клавиатурата на намиращия се в съседство компютър.

Изследователите са натиснали 36 клавиша на Macbook Pro общо 25 пъти всеки, записвайки натисканията на клавиши на два различни носителя: близкия микрофон на iPhone и Zoom audio. И в двата слуачя точността на отгатване е над 90 процента.

Изкуственият интелект все още е много лош в разбирането, кога натиснете бутона за превключване, така че включването на главни букви в паролите ви може да помогне.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО