Amazon започна да тества хуманоидни роботи в своите складове. Роботът на име Digit, създаден от Agility Robotics, е предназначен да бъде помощник на човешкия персонал. Въпреки нарастващите опасения за възможното заместване на хората с машини, подхранвани от изтеклата в медиите докладна записка от 2021 г., в която се предвижда намаляване на работната сила в САЩ до 2024 г., Amazon твърди, че основната функция на Digit е да автоматизира рутинни задачи.

Лидерът в електронната търговия Amazon започна да експериментира с хуманоидни роботи в изследователския си център южно от Сиатъл. Роботът, наречен Digit, е създаден от експерти в Agility Robotics и има способността да вдига и премества предмети като човек. "Digit" е в състояние да премества, вдига и обработва предмети в ъгли и складови пространства по нови начини. Размерът и формата му са оптимизирани за работа в сгради, предназначени за хора", заявиха от Amazon.

Въвеждането на подобна технология неминуемо повдига въпроси за бъдещето на човешкия труд. Това важи с особена сила за Amazon, като се има предвид изтеклият меморандум от 2021 г. В нея се съобщава, че при сегашните темпове на наемане на служители Amazon може да изчерпи наличната работна ръка в САЩ до 2024 г. Това важи особено за потенциалните работници за складовете на Amazon в САЩ. Amazon подчертава, че Digit ще подпомага работната сила на компанията.

"Първоначално ще използваме технологията, за да помагаме на служителите да изхвърлят контейнери, което е повтарящ се процес на събиране и преместване на празни контейнери" - уточняват от компанията. Струва си да се отбележи, че Amazon вече разполага с повече от 750 000 робота, които работят в нейната екосистема. Те се занимават с рутинни задачи и по този начин освобождават служителите за по-сложни дейности.

Междувременно Agility Robotics, компания, финансирана от Amazon, е на път да открие нов завод за производство на роботи в Салем, Орегон. Планира се заводът да произвежда повече от 10 000 робота годишно. Agility също така заяви, че планира да предостави робота Digit на своите партньори през следващата година, а през 2025 г. роботът ще стане достъпен за широката общественост.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО