Една от най-големите компании в света Amazon стартира програма, с която иска да плаща 2 долара месечно на потребителите си. За да получат сумата те трябва да разкрият целия си онлайн трафик на корпоративния гигант.

Amazon предлага сделката на клиентите като част от своя Amazon Shopper Panel, съобщава Insider.

Избрани клиенти могат да използват свързано приложение, за да изпращат снимки на касови бележки за десет долара, да попълват анкети за пари и да позволяват на приложението да шпионира трафика на смартфона.

Правейки това, Amazon иска да наблюдава всички реклами, които виждате и кога и къде ги виждате.

Точният обхват на събирането на данни изглежда умишлено непрозрачен, но включва преконфигуриране на системите за имена на домейни и VPN настройките на телефона на потребителя.

Говорител на Amazon потвърди пред Insider, че само поканени клиенти отговарят на условията за "награда" от $2.

Както Insider отбелязва, това далеч не е първият път, когато технологична компания предлага пари за личните данни на потребителите. Google, например, направи същото нещо през 2012 г. с разширение на браузъра, предлагайки карти за подарък от $5 на Amazon на всеки три месеца в замяна.

Друг проект на Google предвиждаше пълно следене на устройствата на потребителя срещу предварително плащане от $100 плюс още $20 на месец.

Технологичните гиганти са едни от най-богатите компании в човешката история. Навлизането им в личното пространство на потребителите е истински зловещо, а предложението на Amazon - повече от цинично. Ако дадете позволите на компанията да знае всеки един сайт, в който сте влезли, вие ще получите сума, с която дори не може да наемете филм в услугата Prime Video.