Водещият американски производител на интегрални схеми "ГлоубълФаундрис" (GlobalFoundries, GF) увеличи екипа си от разработчици, базиран в София, съобщиха от компанията. В момент, в който търсенето на полупроводникови интегрални схеми отбелязва значителен ръст в цял свят, екипът на развойния център на компанията у нас нарасна до 250 души, с перспективата да станат 350 в следващите две години. Българският екип има ключов принос към водещата позиция на GF в сектора, се отбелязва в съобщението, пише БНР.

"Оценявам усилията ви да разраснете екипа в България, с толкова важен принос към развитието на GlobalFoundries и индустрията за чипове в България и света, защото един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е засилване на връзката между бизнеса, академичните знания, технологиите и науката. Продължаваме да се фокусираме върху привличане на инвестиции и оказване на подкрепа в приложението на иновации и технологичен трансфер, за да осигурим растежа на икономиката сега, днес и утре и да създадем благоприятни условия за нашите деца", коментира зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева.

Компанията разработва технологии за производство на чипове, които се използват в телекомуникациите, автомобилната индустрия, самолетостроенето и други индустрии. Тя има пет високотехнологични фабрики в САЩ, Сингапур и Германия, общо 15 000 служители и над 10 000 патента. Тъй като недостигът на интегрални схеми за автомобили се увеличи драстично миналата година, GlobalFoundries сформира стратегически партньорства с лидери в индустрията като "Форд" (Ford), "Бе Ем Ве" (BMW) и "Бош" (Bosch).

"През 2021 г. доставихме 2,4 милиона силициеви пластини на световния пазар. От миналата година GlobalFoundries (NYSE: GFS) e публична компания, листната на Нюйоркската фонодва борса, а отчетените приходи за 2021 г. са на стойност 6.6 милиарда долара", коментира Ричард Трихи, вицепрезидент на дивизия "Библиотеки за проектиране на интегрални схеми" (Design Enablement) на GlobalFoundries.

От 2019 година насам, когато GF придоби звеното по микроелектроника от 125 души на местния ИТ лидер "Смартком", специалисти от България и чужбина разработват в София решения с приложение в мобилните комуникации, автомобилната, медицинската, отбранителната и други индустрии. Оттогава GlobalFoundries е разширила и обхвата на работа на екипа и участва в почти всички аспекти от процеса по разработка на технологии за производство на интегрални схеми.

Компанията партнира дългосрочно с водещите университети с инженерни специалности у нас, за да привлече и развие най-добрите кадри в областта. В Техническия университет - София екипът води специализиран мастърклас по "Проектиране на интегрални схеми", а съвместно с Физическия факултет към СУ "Климент Охридски" участва в създаването на нова учебна Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката (Electronic Design Automation Lab, EDA Lab).

"Над 50 процента от българските специалисти в GlobalFoundries са започнали кариерата си още от студентската скамейка. Нашата компания предлага отлична среда за тяхното развитие в изключително важна професионална област. Перспективите в сектора, както и пред самия производител, привличат в България и специалисти от цял свят", каза Добромир Гайдаджиев, изпълнителен директор на компанията в България.

Прогнозите на анализаторите сочат, че тази годината глобалната полупроводникова индустрия ще отбележи 20 процента ръст, като ще увеличи капацитета си с 8 на сто, при ръст от 7 процента през 2021 г. Перспективите остават добри и за 2022 г., като приносът на леярните на чипове към глобалния брутен вътрешен продукт расте. За 2021 година пазарът е на стойност *93 милиарда долара, като GlobalFoundries е една от петте компании в сектора. (*по данни на Световната банка).

Според проучване на IDC, световният пазар на чипове се очаква да нарасне до 661 милиарда долара през 2022 г., с годишен ръст от 13,7 процента спрямо 2021 г., когато отчетените приходи са на стойност 582 милиарда долара, се посочва в съобщението.