Американската армия търси най-добрия начин да елиминира астероиди, опасно приближаващи към Земята, чрез ядрено оръжие. За целта е възложено специално изследване на учени от Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" и Технологичния институт на военновъздушните сили.

В момента изследователите симулират множество видове взривове и въздействия, за да разберат какво всъщност работи най-добре. Те вече са тествали различни видове енергийни източници. Според учените, всички енергийни източници взаимодействат с астероидните материали по много различни начини. Тяхното изследване е публикувано в списание Acta Astronautica.

Използването на ядрени оръжия в космоса е много чувствителна тема, но в случая става дума за потенциална защита на Земята от сблъсък с астероид. Освен това изследователите са установили, че ядрените взривове могат да се окажат по-ефективни за отклоняване или унищожаване на такива небесни тела.

Според публикувания доклад, потенциалното унищожаване на астероид по такъв начин би спомогнало за отблъскване на до 99,5% от фрагментите му. Останалите биха могли да попаднат на Земята, но без сериозни последици.

В началото на годината научната организация Планетарно общество призова президента на САЩ Джо Байдън да задълбочи ангажиментите си към научните програми на Американската космическа агенция НАСА. Това става ясно от отворено писмо на Бил Най, изпълнителен директор на Обществото.

Тогава Планетарното общество постави ударението върху предприемането на активни стъпки за защита на планетата от опасни астероиди и комети. 

Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА, казва, че досега учените са открили 95 процента от близкоземните обекти с диаметър километър или повече. Търсенето на останалите пет процента и на по-малки обекти, които също могат да причинят сериозни щети, продължава.

Джонсън не крие, че няма бързо решение, ако космическа скала е на път след дни, седмици или дори месеци да удари Земята. Подобен кратък срок все пак може да осигури достатъчно време на света да евакуира потенциално застрашен регион.