Астронавтите на НАСА, които в момента се намират на Международната космическа станция, опитаха няколко пресни репички, отгледани в орбита.

Репичките, които бяха новогодишното лакомство за екипажа на МКС, са първите зеленчуци, отгледани и изядени в орбита, различни от някои листни растения. Те са обещаващо развитие в непрекъснатите усилия на НАСА да отглежда храна в космоса, а това прави дългосрочният престой извън Земята по-възможно начинание.

Обикновено астронавтите на МКС не могат да ядат плодовете на своя селскостопански труд. Продукцията почти винаги се замразява и изпраща обратно на Земята за анализ. Дори сега 10 от 19-те репички бяха изпратени към Синята планета, а членовете на екипажа изядоха останалите девет.

Иначе консумирането на храна, отглеждана на МКС, не е нещо нечувано. Астронавтите на НАСА направиха това за първи път през 2015 г., като опитаха част от червената маруля, отглеждана в орбита. Изследванията от 2020 г. разкриват, че "космическата" маруля е почти неразличима от тази, пораснала на нашата планета.