България е сред първите държави в ЕС и в света, които работят за преминаване към мобилните мрежи от пето поколение (5G), каза вицепремиерът Марияна Николова на демонстрация на мрежа от поколение 5G от "Виваком".

Визията на България в областта на електронното управление до 2023 година включва изграждане на модерна цифрова администрация, осигуряване на мрежова и информационна сигурност, както и високо качество на поддръжката. Целта е до 2023 година да постигнем необратима цифрова трансформация на държавната администрация в страната, каза Николова.

Вицепремиерът отбеляза, че въвеждането на мрежа от поколение 5G предизвиква редица въпроси - гражданите, фирмите и институциите искат да са спокойни за надеждността на мрежата. Нашата задача като правителство е да осигурим правила за кибер сигурността им.

Държавата може да помогне на телекомите като намали тарифите за ползване на радиочестотния спектър. Това ще намали разходите на компаниите, не заради тяхната печалба, а за да може цените на услугите да са достъпни за крайните потребители, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. От друга срана може да намалим и административната тежест за разполагане на новите базови станции, допълни той. Заедно с телекомите трябва да работим, за да убедим хората, че електромагнитните лъчения от една базова станция не са опасни и са по-малко от електромагнитното лъчение от един сешоар, каза Желязков.

Новите технологии променят живота и начина на учене, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Образователните системи все повече допускат информационните технологии - и чрез тях може да мотивираме интереса на децата към учене, допълни той. Това предполага различен модел на учене, на ролята на учителя и промяна на хоризонта на класната статия, посочи образователният министър.