Приборът Liulin-SET, разработен в Института за космически изследвания и технологии на Българската академия на науките (БАН), полетя към Международната космическа станция, съобщи пресцентърът на БАН.

Ръководител на колектива, разработил прибора, е проф. Цветан Дачев. Членове са учените: доц. д-р Митьо Митев, гл. ас. Борислав Томов, гл. ас. Юрий Матвийчук и инж. Пламен Димитров от секцията "Слънчево-земна физика".

Това е 23-ият прибор, разработен в секцията, който ще работи в космоса.

Апаратът е създаден по поръчка на американската фирма "Технологии за космическото пространство" (Space Environment Technology) и е част от модула ARMAS.

Модулът ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще измерват едновременно дозата космическа радиация на Японския експериментален модул, който е част от японския сегмент на МКС. След период от шест месеца до една година ARMAS и включеният в него Liulin-SET ще бъдат върнати на Земята за анализ на натрупаните данни. Дозата космическа радиация е ключов параметър за здравето на космонавтите и астронавтите на борда на МКС.

До края на 2022 г. се очаква още два прибора, разработени в секцията "Слънчево-земна физика", да бъдат изведени в космоса.

Единият ще е приборът Liulin-ML, който ще полети към Марс през септември. Очаква се през март 2023 г. той да кацне на повърхността на Марс и с намиращия се в орбита около Марс прибор Liulin-MО да осъществят съвместни изследвания, непровеждани от никого досега.

Другият прибор е Liulin-CNR-VG, който ще полети в мисия до 86 километра височина с италиански изследователи на някой от новите ракетоплани на фирмата Virgin Galactic, информират от БАН.