Американският милиардер и съосновател на Microsoft Бил Гейтс планира да инвестира в стартъпа ZeroAvia. Компанията се занимава с разработването на самолети, задвижвани от водород.

Тя току-що приключи своя кръг за финансиране от серия А, в който е успяла да си договори средства на обща стойност 21,4 милиона долара. Освен това правителството на Обединеното кралство също ще инвестира в проекта сума на стойност 16,6 милиона долара.

От ZeroAvia споделят, че тези финансови ресурси ще бъдат вложени в това водородните горивни клетки най-сетне да станат жизнеспособен заместител на изкопаемите горива. Освен подобряване на горивните системи, целта на компанията е да разработи 19-местен пътнически самолет, задвижван от водородно-електрически двигатели.

Това би било радикална промяна на авиационната индустрия, в сравнение с технологиите, които използва тя днес. Разработката обаче не е невъзможна - водородни горивни клетки на ZeroAvia вече захранваха самолет по време на успешен тестов полет през септември. Стартъпът се надява технологията да е готова за продажба на други авиопроизводители през 2023 г., като същевременно той ще продължава да прави горивните си клетки още по-мощни.