Ерик Шмид, бившият изпълнителен директор на Google, заедно с Хенри Кисинджър и Даниел Хътенлохер е съавтор на току що излязлата книга "The Age of AI: And Our Human Future" или "Ерата на изкуствения интелект: И нашето човешко бъдеще".

"AI е неточен, което означава, че може да бъде ненадежден като партньор", заявява Шмид пред в. "Ню Йорк Таймс".

"Въпреки това изкуственият интелект е динамичен, променя се и е способен да се учи, това което ни притеснява е друго", споделя Шмид.

Според Шмид социалните мрежи са доказали, че свободата не винаги е доброто решение. Според него потребителите постоянно стават жертва на манипулации от конспиратори, антиваксъри, авторитарни правителства и недобросъвестни, но силно мотивирани групи. Един безконтролен изкуствен интелект може да задълбочи проблема.

Шмид смята за важно дигиталния свят да се контролира, а езикът на омразата, екстремизмът и манипулациите да се премахват незабавно. Но изкуственият интелект ще трябва да се "контролира още по-здраво".

"Изкуственият интелект ще бъде навсякъде. Как бихте се почувствали, ако най-добрият приятел на детето ви е AI? Как изглежда войната с AI? Дали изкуственият интелект възприемаме аспекти на реалността, които ние не можем? Възможно ли е AI да види неща, които хората не могат да проумеят?", пита бившият шеф на Google.

"Илон Мъск бе прав, когато заяви, че "призоваваме демони", когато проектираме изкуствен интелект без възможност да "му дръпнем шалтера". Стив Возняк също е прав да твърди, че бъдещето ни може да е подобно на питомните ни любимци в домовете ни", разкрива Шмид.

Според Шмид един безконтролен изкуствен интелект, в крайна сметка може да се превърне в Гигантски дигитален Бог, който е 10, 100 или 1000 пъти по-умен от хората.

"Мисля, че всички доказателства са, че тези AI системите ще са много умни, но няма да мислят като нас. Ще трябва да съжителстваме", споделя Шмид. Бившият шеф не разкрива повече какво има предвид под "съжителстване".

Според Илон Мъск това би било да слеем телата си с машините и да интегрираме изкуствен интелект в мозъка си посредством импланти или неинвазивна технология.

Шмид обаче критикува метавселената на Facebook, наричайки я "примамливо зловеща", защото може да накара хората да прекарвайт повее време в нея, отколкото в реалността.

Друга важна за Шмид тема е позицията на Америка и "демократичния свят" в новата надпревара в областта на изкуствения интелект.

Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект на САЩ, заключва, че Америка все още е "малко пред Китай" в технологичната надпревара, но Китай "инвестира повече от нас".

Ерик Шмид и Хенри Кисинджър са загрижени за това, че други страни разработват оръжия с изкуствен интелект, имащ "значителен разрушителен потенциал и възможност за адаптация и учене отвъд предназначените си цели".

Въпреки това, Вашингтон също разработва бойни системи с изкуствен интелект и дори е лидер в някои аспекти на технологията. Щатите са страната с най-напреднали безпилотни самолети и умни оръжия.

"Трябва да се уверим, че сценарий като в "Доктор Стрейнджлов" е невъзможен, а хората винаги ще а способни да вземат крайното решение", споделя Шмид.

"Нека си представим, че сте на кораб в бъдещето и AI-система казва на капитана: "Имаш 24 секунди, преди да си мъртъв, защото хиперзвуковата ракета идва към теб. Трябва да натиснете този бутон сега." Вероятно ще се доверите на изкуствения интелект, но какво ще стане, ако той греши?", пита Шмид.