Американската корпорация Boeing отложи планираното за днес безпилотно изпитателно изстрелване на космическия кораб "Старлайнър" към Международната космическа станция (МКС). Стартът е отложен заради технически проблеми, но може да се състои на 4 август, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на компанията.

Корабът трябваше да бъде изстрелян от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, с ракета-носител "Атлас V".

Вижте как изглежда космическият кораб на Boeing >> >> >>

В съобщението се посочва, че при проверка на "Старлайнър" във вторник сутринта "системата за позициониране на задвижващата му система е дала показатели, които не отговарят на очакваното". Поради тази причина е решено да бъдат извършени допълнителни проверки. Инженерите на компанията ще решат дали изстрелването може да се осъществи 4 август.

По-рано беше съобщено, че в случай на отмяна на старта във вторник, допълнителен прозорец за изстрелване е планиран за 4 август.

Миналия петък стартът на космическия кораб "Старлайнър" беше отложен за тази седмица след инцидент с непланирано включване на двигателите на новия руски модул "Наука" след скачването му с МКС. По-късно от Роскосмос обясниха, че изстрелването на кораба е отложено заради метеорологични условия.

Модулът "Наука" беше изстрелян от космодрума Байконур на 21 юли. В четвъртък миналата седмица той се скачи с МКС. След скачването НАСА съобщи, че двигателите му неочаквано са се задействали. Ситуацията не застраши екипажа на орбиталната станция.

Космическият кораб "Старлайнър" с тегло 13 тона е предназначен за седемчленен екипаж и автономен полет с продължителност 60 часа. За първи път корабът беше изстрелян към МКС на 20 декември 2019 г. в безпилотен режим. "Старлайнър" трябваше да се скачи с орбиталната станция на 22 декември, но заради технически проблеми не успя и се върна на Земята.

Второто безпилотно изстрелване на космическия кораб към МКС първоначално беше насрочено за 30 юли, като се очакваше "Старлайнър" да се скачи с орбиталната станция на 31 юли вечерта.