Авиокомпанията Boom Supersonic показа изображения своя самолет Overture, за който твърди, че ще стане "най-бързият пътнически самолет в света".

Вижте как изглежда Overture >> >> >>

Разработчиците разкриха "производствения дизайн" на елегантния реактивен самолет, който включва четири двигателя, нов фюзелаж и по-малко пътнически места в сравнение с предишни версии.

Самолетът ще се движи с около 2 000 км/ч над океана и с около 1300 км/ч над сушата. Това означава, че полет от Ню Йорк до Лондон би траел само 3,5 часа.

"Авиацията не е преживявала гигантски скок от десетилетия", каза основателят и главен изпълнителен директор на Boom Supersonic Блейк Шол.

"Overture е революционен в дизайна си и ще промени фундаментално начина, по който мислим за разстоянията."

С други думи - ако някога влезе в производство - Overture може да даде на страдащата авиоиндустрия така необходимата технологична модернизация.

Boom Supersonic също така обяви, че си сътрудничи с военната компания Northrop Grumman за създаване на специализирани версии на самолета. Те могат да се използват за "екстремно бързо наблюдение и електронно разузнаване, командване и контрол, както и за логистични мисии."

Boom Supersonic вече е построила демонстратор с мащаб от една трета, наречен XB-1, който се очаква да бъде тестван по време на полет през тази година. Наред с това Boom ще започне с изграждането на "желязна птица", стоманен скелет с размери 30 на 60 метра, използван за тестване на летателни компоненти и системи.