Изобретателят Ричард Браунинг и неговата компания Gravity Industries ни демонстрират, че джет костюмът "Iron Man", който видяхме за пръв път през 2017 г., може да бъде животоспасяваща опция в реални и кризисни ситуации.

Работейки с британската организация за спешна помощ Great North Air Ambulance, Браунинг е провел обещаващи тестове в отдалечен планински обект. Резултатите са обнадеждаващи, тъй като времето за достигане на спешния екип до пострадалия човек е от ключово значение за неговото спасяне и възстановяване.

"Смятаме, че тази технология може да позволи на нашия екип да достигне до някои пациенти много по-бързо от когато и да било", споделя оперативният директор на Great North Air Ambulance Анди Моусън.

"В много случаи това би облекчило страданието на пациента и би спасило живота му", посочва още той.

Реактивният костюм използва микроструи, задвижвани от гориво, което е монтирано на ръцете и гърба на пилота, с дисплей, показващ ключови данни. Изобретателят казва, че рискът от пожар е минимален, тъй като горивото не е особено експлозивно, а и човекът в костюма остава относително близо до земята в случай на механична повреда.

Въпреки че тестът е успешен, може да мине известно време, преди да видим парамедици с реактивни костюми, тъй като технологията са нуждае от усъвършенстване, а и за момента е доста скъпа.