На 11 декември мисията "Артемида 1" ще се завърне на земната повърхност. Всичко в мисията минава гладко, но пилотираният полет към Луната ще се случи след 2 години. Причината за извънредното забавяне е малка грешка.

В интервю за Ars Technica вътрешни хора от НАСА обясниха, че в крайна сметка дългата пауза между "Артемида I и II" се свежда до пари. Финансовите проблеми започват с дупка в бюджета от 100 милиона долара преди осем години. Подизпълнителят Lockheed Martin в крайна сметка намира начин да се справи с по-малко средства, но по този начин поставя началото на поредица от злощастни събития, водещи до дългото забавяне.

Lockheed Martin решават да монтират полетни компютри на кораба "Орион", които да са многократно използваеми. Сертифицирането им за нов полет обаче отнема 2 години.

Преди 8 години този срок изглежда в реда на нещата, защото плановете на мисиите е различен. Освен това решението спестява 100 милиона долара.

Комбинация от извънредни разходи, различни забавяния, политически натиск и технически проблеми променят значително първоначалния график на НАСА.

Изстрелването на мисията "Артемида 1" мина безупречно, но преди това бе отлагано с години.

В крайна сметка се оказва, че капсулата "Орион" ще трябва да се сблъска с дълъг процес по "ресертификация" на електрониката си. Така тя ще може да полети за втора мисия след близо 2 години.