В понеделник Европейската комисия (ЕК) призова големите телеком оператори в ЕС да споделят информация с институцията за използваните от потребителите мобилни данни, предава Mobile Bulgaria.

Целта е да се прогнозира разпространението на новия коронавирус. Тиери Бретон, комисарят за вътрешния пазар, е провел конферентен разговор с високопоставени служители в някои от операторите относно възможността за споделяне на анонимни и агрегирани данни от мобилните телефони на потребителите.

ЕК изготвя законопроект, който ще ѝ позволи да оперира и да определя правила за използване на метаданните на стотици милиони граждани на съюза. Това означава, че при евентуалното хакване на данните отговорна ще е именно Комисията.

Според Бретон тези данни ще помогнат за определяне на това къде са нужни повече медицински припаси. За всяка страна ще бъде избран по един голям оператор, а данните ще бъдат изисквани ежедневно.

Данните ще попадат под защитата на законодателството по ГДПР. Според първоначалните намерения те няма да бъдат използвани за проследяване на това дали хората нарушават националните изисквания за карантинна изолация.

У нас обаче подобна възможност вече е достъпна на правоохранителните органи като част от закона за извънредното положение.

На този етап Бретон е разговарял с главните изпълнителни директори на Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia, Telefónica, Vodafone, както и с ръководителя на организацията GSMA. Ръководителят на GSMA - Матс Гранрид, споделя, че асоциацията и членовете ѝ правят всичко, което могат, за да помогнат в борбата срещу коронавируса. Те ще работят съвместно с Комисията, националните правителства както и с международните групи за тези цели.

Пред Politico обаче двама високопоставени представители от бранша споделят съмненията си относно това, че Брюксел може да подсигури защитата и анонимността на данните.

Междувременно от встъпването си в длъжност Бретон споделя мнението си, че Европа трябва да създаде собствени масиви от данни по подобие на САЩ и Китай. Съществуват опасения, че за прокарване на тези планове може да бъде използвана настоящата криза.

Междувременно учените в Норвегия отчитат 60% спад на хората, които пътуват между градовете от налагането на ограниченията. Данните са предоставени от националния телеком Telenor. В Испания и Полша дори са налични приложения за точно проследяване на движението на хората. В Обединеното кралство също се подготвя подобна програма.

Според експерти обаче ползата от анонимните данни се изчерпва заради прекалено бързото разпространение на заразата. Чрез тях не е възможно проследяването на хората в по-ограничени области като например съседни улици или дори в дадени квартали.