"Всеки апарат има по няколко микрофона и камери, които натрупват огромно количество информация и наша отговорност е да я съхраняваме", това заяви експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски по повод на скандалите през последните седмици, свързани с изтекли записи, снимки и SMS-и.

По думите му съществуват технически експертизи, които могат да докажат дали кадрите и звуците са манипулирани. Той добави, че в днешно време е изключително лесно да се обработват, като дори има безплатен софтуер за целта. 

"Дисни" вече разполагат със собствен софтуер, с който могат да подменят герои във вече снимани филми. Това означава, че може да си поръчате в "Отнесени от вихъра" вие да играете главната роля", добави експертът.

Относно записите, на които гласът прилича на този на премира Бойко Борисов, Сестримски обясни, че е възможно да е монтиран и след това клониран. Той обясни, че често при манипулирани файлове не остават следи, като даде пример с прерисуване на картина и само експерт, запознат със съпътстващата информация, може да определи автентичността.

"Надявам се да се стигне по подателя, но е изключително трудно. Избягваме да даваме уроци как това се е случило, за да не даваме идеи. Когато някои иска да злоупотреби, той се учи и използва всички прийоми, които му дават възможност да остане анонимен", добави експертът.

Той коментира и снимките, за които се твърди, че са от спалнята на министър-председателя. Борисов потвърди автентичността само на фотоса, на който той спи.

"Трябва да се установят светлосенки, елементи при копирането на едно изображение в друго. Нямам наблюдение кой как си пази SMS-ите, но интернет пази всички ваши съобщения и снимки, независимо дали те да забравени или изтрили", каза още Сестримски.