Наред с Русия и САЩ, Германия се нарежда сред страните имащи най-добритe бронирани машини. Макар немците да губят две световни войни, то традициите им в създаването на танкове са на над 100 години. На практика Берлин бе свикнал военните анализатори да поставят машините му на върха в своите класации. Дебютът на новите руски бронирани машини от семейството на "Армата" обаче промени това. Отговорът на Германия не закъсня, но бе доста по-различен от очакваното.

Военните анализатори от Берлин считат, че в днешно време голяма част от военните действия се водят в гъстонаселени и урбанизирани региони. На практика класическите танкови сражения са почти изчезнали. Специалистите смятат, че в инвентара на съвременните армии присъстват тежки танкове и лекобронирани бронетранспортьори. Липсва обаче нещо между тях. Така Берлин стигна до извода, че е дошло времето за нещо ново.

След дълги анализи и подробно планиране, от Rheinmetall вземат решението да създадат бронирана машина от ново поколение. Тя е надеждно защитен, изключително лесна за поддръжка и ремонт, може да транспортира хора, но има и по-сериозно оръдие. Машината е създадена с най-доказалите се технологии с идеята да може да се произвежда бързо и евтино. Така на сцената излиза Lynx KF41.

Вижте как изглежда Lynx KF41 >> >> >>

Lynx KF41 има дизелов двигател с мощност 1140 к.с. и тежи около 44 тона - обичайното тегло за съветските танкове, но с около 15 тона по-малко от традиционното за западните тежкобронирани машини. Максималната скорост е 70 км/ч, а с един резервоар могат да се изминат 700 километра. За добрата икономия помага автоматичната трансмисия.

Екипажът се състои от трима души, но машината може да транспортира между 6 и 8 войници.

Бронята е надеждна и съставена от пластове стомана и композити. Тя може да издържа на минометен огън, антитанкови ракети, заровени в земята мощни взривове и артилерийски шрапнели. Единственото, на което Lynx KF41 не може да оцелее е пряко попадение от 120-милиметрово или по-голямо оръдие. Според експертите в днешно време подобни сценарии са твърде малко вероятни.

Що се отнася до въоръжението, от Rheinmetall са монтирали 35-милиметрово автоматично оръдие. Към него е добавена 7.62 мм картечница, възможност за изстрелване на димки, като има и опционално монтиране на оръдие за изстрелване на противотанкови ракети.

Военните експерти разкриват, че машината е изключително удачна за градски бой. Lynx KF41 има сравнително мощно оръдие, издържа на попадения на РПГ-та и същевременно може да транспортира отряд, който да щурмува противниковите сгради.

Интерес към Lynx KF41 имат не само европейските държави. Голяма е вероятността Австралия и Катар да поръчат няколкостотин бройки от бронираната машина. САЩ също са потенциален купувач.