Единственият производител на ракети в ЕС, "Арианспейс", очаква до 2025 г. да изстрелва до 15 ракети годишно. Това ще са новите "Ариана 6" и "Вега-С", съобщават ТАСС и БТА, позовавайки се на главния изпълнителен директор на компанията Стефан Израел.

"Приоритетите ни са ясно определени: искаме възможно най-скоро да осъществим стартове на "Ариана 6" и "Вега-С" при пълна надеждност. Важно е да постигнем производствена стабилност. До 2025-2026 г. ще трябва да изстрелваме десетина ракети "Ариана 6" и поне четири "Вега-С" годишно. Това е предизвикателство, особено като се има предвид, че може да се наложи темпото на работа да се увеличи в отговор на нарастващото търсене", написа Израел в колонка за вестник "Еко".

Главният изпълнителен директор на "Арианспейс" отбелязва, че компанията вече е получила 28 поръчки за изстрелване на "Ариана 6", включително 18 от "Амазон" за собствената й група спътници, наречена "Проект Кайпер". За "Вега-С" поръчките са 13.

Единственото комерсиално изстрелване на "Вега-С" през декември миналата година завърши с неуспех. Стартовете на ракетата не се очаква да бъдат възобновени до края на тази година.

Последните две изстрелвания на "Ариана 5" трябва да бъдат осъществени преди края на лятото. Стартовете на "Ариана 6" по думите на Стефан Израел "няма да се състоят преди края на тази година".