Студената война е време на яростно военно съревнование. То обаче не винаги е насочено към въоръжаването на съветската или американската армия. През 60-те и 70-те години на миналия век СССР създава и продава в големи количества може би най-успешния си лек изтребител - МиГ-21. Същевременно ВВС на САЩ нямат нужда от подобен тип самолет, но знаят, че съюзниците им имат.

Вижте как изглеждат F-5E Tiger II и МиГ-21 >> >> >>

Така 4 години след първия полет на МиГ-21 във въздуха полита американския лек изтребител F-5. Въпреки че е проектиран основно за роля за дневно превъзходство във въздуха, самолетът е и способна платформа за наземни атаки. Основната роля на американския изтребител е да попълни армиите на съюзниците на Вашингтон.

С F-5 са въоръжени армиите на Южен Виетнам и Иран по времето на шах Пахлави. Естествено изтребителят заема важно място във ВВС на страни, които граничат със Варшавския пакт или СССР. Норвегия, Гърция, Турция и Южна Корея са някои от тях.

Днес F-5 продължава да се използва от Бразилия, Бахрейн, Ботсвана, Чили, Хондурас, Кения, Иран, Мексико, Южна Корея, Мароко, Испания, Швейцария, Тайван, Тунис, Турция, Йемен, Тайланд и дори САЩ. На много от тези места обаче изтребителят или е пред пенсиониране, или се използва само за тренировки.

Нека сравним какво може последния вариант F-5E Tiger II спрямо МиГ-21бис.

F-5E Tiger II

Снимка: iStock by Getty Images

F-5E Tiger II има дължина от 14.6 метра. Размахът на крилете е 8.13 метра. Празното тегло е 4 347 килограма. Максималната скорост е 1 741 км/ч, а ефективният боен радиус е 220 км. Максималното количество въоръжение е 3200 килограма. То може да е ракети или бомби, окачени на някой от общо 7-те пилона. Самолетът има и две 20-милиметрови автоматични оръдия.

МиГ-21бис

Снимка: iStock by Getty Images

МиГ-21бис има дължина от 14.7 метра. Размахът на крилете е 7.15 метра. Празното тегло е 5 167 килограма. Максималната скорост е 2 175км/ч, а ефективният боен радиус е 600 км. Максималното количество въоръжение е 2000 килограма. Те обаче рядко могат да се носят. Самолетът обикновено лети или с две ракети въздух-въздух или с две 500-киограмови бомби. Пилоните за окачване са общо 5. Освен това МиГ-21 има и едно 23-милиметрово оръдие.

Ако трябва да ги сравним на хартия, то МиГ-21 е по-бърз и с по-голям радиус, но може да носи по-малко оръжия.

F-5E Tiger II обаче има по-добър радар и възможност за неговото обновяване. За разлика от него МиГ-21 конструктивно не може да се оборудва с радари от ново поколение.