Заради заплахата от сривове в интернет по време на общата карантина в много европейски държави, органите на ЕС помолиха редица компании, предлагащи видео стрийминг услуги да намалят качеството на материалите, за да може мрежата да издържи.

В последните дни Netflix и YouTube намалиха опциите за гледане на тяхното съдържание с максимално качество и резолюция, а в момента към тях се присъединяват Facebook и Instagram. Повечето потребители вече нямат възможност да гледат излъчвания на живо във високо качество, а според специалистите това ще разтовари достатъчно мрежата, за да не се срине.

Основните опасения в ЕС са, че ако мрежата или части от нея се сринат, хората които работят от вкъщи няма да могат да извършват своята работа, която ще доведе до много по-сериозни проблеми. Същевременно повечето хора, които прекарват времето си у дома използват мрежата именно гледайки поточно видео на максимална резолюция, която влошава скоростта.

И въпреки че в България за сега подобни проблеми не се наблюдават, в страната ни тези услуги също няма да могат да се използват с пълния си капацитет, с максимална разделителна способност и качество. Периодът, в който ще важи това ограничение, за сега е 30 дни.