Изследователи от Австрия и Холандия успяха да накарат електромагнитни вълни от видимия диапазон да преминат през непрозрачна проба от цинков оксид, предава technews.bg.

Просветляването на непрозрачния материал е трудна задача, тъй като вълните се отклоняват от посоката си и се разсейват. Физиците обаче са успели да намерят такова лъчение, което преминава през обема на материала и на практика не губи интензивността си.

За целта изследователите от университетите във Виена и в Утрехт са създали генератор на вълни, които могат да проникват дори през материали, които са непрозрачни за обикновената видима светлина. Изследването бе публикувано в сп. Nature Photonics.

Учените са използвали бял цинков оксид на прах ZnO като изследователска платформа. В резултат на експериментите авторите са открили електромагнитни вълни с дължина на вълната във видимия диапазон, които са в състояние да проникнат през слоя цинков оксид, както и през въздуха.

Експериментът показва, че слоят цинков оксид не променя характеристиките на светлинните вълни и посоката на тяхното движение - той просто намалява малко интензивността им. Авторите дори са успели да формират изображение на съзвездието Голяма мечка на екрана зад пробата, използвайки новата техника.

Учените предполагат, че избраните от тях вълни могат да бъдат полезни за изследване на различни материали и за образна диагностика. Авторите също така твърдят, че с помощта на подобни вълни е възможно да се изследва съдържанието на клетките в биомедицината.