Преди около две седмици Франция осъществи тестово изстрелване на новата си междуконтинентална балистична ракета M51. Тя може да носи ядрени бойни глави и да се изстрелва от подводници. Любопитно е, че тестът е бил проследен пряко от специален американски разузнавателен самолет, извършил оглед на мястото на сблъсъка на бойната глава в Атлантическия океан.

Вижте как изглежда М51 >> >> >>

Траекторията на бойната глава не е била строго балистична и се е отклонила от предварително пресметнатото. Това кара мнозина да предполагат, че Франция е изпробвала хиперзвуково оръжие.

Франция има подобна програма, която предполага създаването на бойни глави - глайдери. Те използват скоростта на ракетата, но могат да маневрират успешно при хиперзвукови скорости, отклонявайки се от балистичната си траектория. Сред предимствата им е значително по-ниската надморска височина на полета, което прави глайдерът по-трудно откриваем.

Траекторията на теста предполага изпробването на хиперзвуково оръжие

Снимка: Dr Marco Langbroek/Twitter

Ракетата M51 използва доста от дизайна на американската Trident и предоставя нови ядрени възможности на Париж. M51 е способна да носи 10 бойни глави. Със своя обсег от обсег от 10 000 километра тя може да удари цели на всички континенти.

Новите ракети ще се базират на ядрените подводници от клас Triomphant. Те предоставят възможност за ответен ядрен удар, в случай че основните наземни системи на Париж бъдат унищожени.

Всяка подводница може да носи 16 ракети, а Франция разполага с 4 бройки от тях.

Това означава, че в океана Париж е разгърнал общо 64 междуконтинентални балистични ракета. Всяка една ракета M51 може да носи от 6 до 10 ядрени бойни глави. Бойната им мощност е 110 килотона или около 7 пъти повече от атомната бомба, взривена над Хирошима.

Любопитен факт за най-неоткриваемото и опасно френско ядрено оръжие е, че ракетата M51 се разработва от ArianeGroup. По същество тя е модифициран вариант на твърдогоривния ракетен ускорител в системата Ariane-5, използвана за цивилни мисии в космоса.

Според Федерацията на американските учени (FAS) Париж се нарежда след Москва и Вашингтон по броя на своите ядрени бойни глави. Въпреки това рядко чуваме за провеждането на тестове в "страната на виното и сиренето".