Властите в щата Ню Йорк обмислят да налагат глоби на граждани, които пишат текстови съобщения на телефоните си (SMS-и), докато пресичат улицата. Законопроект за подобна забрана бе внесен от Сената миналата седмица.

Преди няколко години забрана за писане на текстови съобщения при преминаване на улици влезе в сила в Хонолулу, щата Хаваи. Сега по същия път тръгва и Ню Йорк, според публикация в DigitalTrends, цитирана от technews.bg.

Ако законопроектът бъде одобрен, пешеходците рискуват глоби от 25 до 50 долара при първо нарушение. В случай на повторно нарушение в рамките на 18 месеца, нарушителят ще трябва да плати глоба от 250 долара на градската хазна.

Законът ще се прилага не само за смартфоните. На глоба подлежат и граждани, които при пресичане на улицата погледнат екрана на таблета, екшън камерата или друга електронна джаджа.

Единственото изключение, предвидено в законопроекта, е когато на човек се налага да пише текстови съобщения с мобилния си телефон, поради възникнала извънредна ситуация.