Google пусна серията си смартфони Pixel през 2016 година. Докато първите три поколения устройства бяха посрещнати доста радушно както от критиците, така и от потребителите, след представянето на смартфоните Pixel 4 нещата не вървят толкова добре. Това сочат данните на аналитичната и консултантска компания International Data Corporation, която изчисли, че за цялото това време Google е продала толкова смартфони Pixel, колкото Samsung продава за един месец.

Без значение колко добри са смартфоните Pixel, на Google ще са необходими десетилетия, за да настигне южнокорейския гигант по отношение на продажбите. IDC изчислява, че Google е продала 27,6 милиона устройства от 2016 г. насам, когато на пазара се появиха първите смартфони Pixel. Това представлява около една десета от обема на смартфоните, продадени от Samsung през 2021 година. С други думи, на Google ще са необходими 60 г., за да продаде толкова смартфони, колкото Samsung продава за една година.

Огромната разлика в продажбите ни кара да мислим, че Google прави нещо нередно. Според експерти, Google не се стреми да се конкурира със Samsung на световния пазар на смартфони. Вместо това компанията пуска модели главно за американския пазар, тъй като в САЩ почти няма алтернативи на iPhone, след като LG и HTC напуснаха пазара, и нараства недоверието към китайските устройства. Смартфоните с Android на Sony все още се продават добре в САЩ, но японската компания отдавна не е водеща в този сегмент.

Въпреки огромната разлика в обема на продажбите на смартфони на Google и Samsung, американската компания не възнамерява да спре да пуска нови продукти. В близко бъдеще Google ще представи официално Pixel 7, а догодина той ще бъде заменен от смартфоните Pixel 8.