Google тества нови чатботове, които потенциално могат да интегрират изкуствен интелект в търсачката на компанията. В подразделението за облачни услуги на Alphabet се работи активно, като се очаква неговата собствена версия да се конкурира с ChatGPT, която е достъпна за обществеността в края на миналата година.

Google също така тества чатбот, наречен Apprentice Bard, на който служителите могат да задават въпроси и да получават подробни отговори, подобно на ChatGPT. Специално подразделение изпробва вариант на търсачката - търсенето може да се извършва под формата на въпроси и отговори. Ръководството иска от повече служители да използват новите разработки и да предоставят на компанията обратна връзка.

Тестването на продуктите се ускори след неотдавнашна среща на компанията, на която служителите изразиха загриженост относно ChatGPT и възможността Google да загуби лидерството си в областта на изкуствения интелект. Ръководителят на отдела за изкуствен интелект на Google Джеф Дийн заяви, че компанията трябва да обръща повече внимание на рисковете за репутацията си, отколкото едно стартиращо предприятие, и затова прилага по-консервативна политика. Ръководителят ѝ Сундар Пичай обаче обяви, че е възможно Google да пусне подобни продукти още през тази година.

Един от тестовите продукти е Apprentice Bard - чатбот, който използва технологията LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) на Google. В резултат на ChatGPT екипът на LaMDA на компанията е призован приоритетно да разработи конкурент на продукта OpenAI.

Apprentice Bard е подобен на ChatGPT в много отношения: той може да отговаря на въпроси в диалогов прозорец. Той ще замени предишната версия на Meena, която някога е била пусната в компанията, но скоро проектът е бил прекратен. Служителите отбелязват, че през последните седмици Apprentice Bard е станал по-добър инструмент.

Освен това е известно, че компанията тества алтернативни страници за търсене, които могат да работят под формата на въпроси и отговори. Например вече се тества шаблон, при който непосредствено под лентата за търсене се показват по-човешки отговори, след това въпроси, свързани с темата, и след това се показват обичайните резултати от търсенето, включително връзки и заглавия. Все още не е известно кой от няколкото варианта ще избере Google.

Според запознати, екипът на Google вече е сравнил качеството на бета версията на LaMDA с ChatGPT. Известно е само, че ChatGPT е бил предварително квалифициран за ниво 3 по време на "интервю" за работа в областта на програмирането, което обикновено показва, че служителят е способен да координира работата си с колеги от нива 1 и 2. Не е известно обаче какво ниво е получил инструментът LaMDA.

На въпроса на ботовете дали решения като ChatGPT и AlphaCode могат да заменят програмистите, продуктът на OpenAI, както и LaMDA, уверено отговоря, че това няма да се случи, въпреки че подобни инструменти могат да опростят работата. Когато е помолен да опише сцена с крадец от магазин за филм, LaMDA предлага сценарий, докато ChatGPT прибягва до по-дълъг и задълбочен разказ. И накрая, когато беше помолен да реши логическо-аритметична задача, ChatGPT даде грешен отговор, докато от LaMDA беше представено правилното решение. Засега обаче данните са по-скоро повърхностни. Наскоро се появи информация, че ChatGPT е научен да търси грешки в програмния код. Това може да бъде важно предимство при сравняването на двете системи.