Хакери са откраднали данни от Министерството на финансите и Националната администрация по информация и телекомуникации на САЩ. Смята се, че киберпрестъпниците са подкрепени от чуждестранно правителство.

Все още не е съобщено какви точно са щетите. Те обаче изглежда са значими, тъй като през уикенда бе свикано заседание на Съвета за национална сигурност в Белия дом.

Макар все още да не е ясно кои са нападателите, се знае, че те са изпращали имейли от името на двете звена. Това е обезпокоило служителите на разузнаването, тъй като по подобен начин е нарушавана функцията на други държавни органи.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Улиот не даде подробности по случая, но заяви пред медиите, че правителството е информирано за атаката и предприема всички необходими стъпки, за да определи и разреши всички проблеми със сигурността.

Междувременно източници на Washington Post твърдят, че с атаката е свързана руската хакерска група APT29, известен също като Cozy Bear. Ако това се потвърди, случаят ще бъде поредния пример за нарастващото участие на държавно - спонсорирани хакерски организации в такива начинания.