Решението на САЩ да постави Huawei в търговски черен списък поставя опасен прецедент, заяви висшият правен съветник на компанията Сонг Лиупинг.

По време на пресконференция в Шънджън, на която бяха разяснени стъпките на компанията около заведеното през март дело срещу американското правителство, Сонг изтъкна, че Щатите могат да вдигнат мерника и на други компании и индустрии, предава Mobile Bulgaria.

"Политиците в САЩ ползват силата на цялата нация, за да се противопоставят на една частна компания. Днес е Huawei. Утре може да бъдат вашата индустрия, вашата компания, вашите потребители", допълни Сонг. Според него подобно действие е безпрецедентно.

Китайците съдят правителството на Тръмп заради ограниченията пред федералните агенции да ползват техни продукти. Сонг посочи, че Huawei е подала искане, в което призовава американските съдилища да ускорят процеса за "спиране на незаконните действия срещу компанията" Според него американското правителство не е представило доказателства, че Huawei е заплаха за сигурността. Изслушването по искането е насрочено за 19 септември.

Наскоро САЩ добави Huawei в списък от компании, с които американски фирми не могат да търгуват без специално разрешение. Тази търговска забрана е част от актуалното противопоставяне между САЩ и компанията, което се води на различни фронтове. През последните месеци САЩ се опита да накара други компании да блокира 5G оборудването на Huawei с твърдения, че то може да се ползва за шпионаж в полза на китайското правителство. Компанията се превърна в основна част от по-широкия конфликт между САЩ и Китай, който беше основно под формата на търговска война.

Преди дни Доналд Тръмп подсказа, че Huawei може да бъде включена в нова търговска сделка между двете държави. Ако Huawei наистина е риск за националната сигурност, той не би позволил компанията да работи отново в САЩ. Думите на Тръмп разкриват, че ситуацията около китайския технологичен гигант е изцяло политическа. Вашингтон не просто забранява Huawei в САЩ, но активно пречи на развитието на компанията по целия свят.