Китайският телекомуникационен гигант Huawei заяви, че указът на президента на САЩ Доналд Тръмп, с който се въвежда извънредно положение за защита на информационно-комуникационната инфраструктура на САЩ от чуждестранни заплахи, е посегателство срещу неговите законни права.

Компанията заяви, че новите ограничения на Вашингтон "са неприемливи". Указът се забранява на американски компании да купуват и използват телекомуникационно оборудване, произведено от Huawei и други китайски компании.

"Huawei е безспорен лидер в 5G технологиите. Компанията е готова и би искала да работи с правителството на САЩ за намирането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите. Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това, подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси", гласи официалният отговор на Huawei.

Експертите твърдят, че указът на Тръмп не почива върху реални доказателства, а е част от неговата търговска война срещу Китай. Чрез мита и удари срещу водещите китайски компании, администрацията в Белия дом цели да отслаби икономическото и политическо положение на Китай, който се очертава като основния конкурент на Америка на международната сцена.

Причина ударът на Тръмп да се концентрира срещу Huawei е фактът, че компанията успя първа да развие и усъвършенства своето 5G оборудване, което не отстъпва по качество, но е по-евтино от това на конкурентните щатски компании, като Qualcomm и Apple.